Fildelning

Bloggprotester mot fildelningslagen

Av: 

Lisa Olsson

NYHETER

Flammande debatt kring den nya lagen

- Betrakta fildelning som marknadsföring i stället för stöld! Så säger Mary Jensen, en av de många bloggare som är kritiska till fildelningslagen.

Reaktionerna mot fildelningslagen bubblar i bloggosfären och risken är stor att det blir en proteststorm som liknar den kring FRA-lagen. Mary Jensen skriver om vad hon anser vara en omodern lag som har fastnat i en mytbildning om att alla filer som delas har ett värde.

- Lagen utger sig för att skydda upphovsrätten men den får alltför många andra konskvenser om den går igenom. Tekniken har gått framåt. Musikindustrin borde plocka upp de intresserade konsumenterna istället för att sätta dit dem, menar hon.

Fler för legaliserad fildelning

Hon får medhåll av Oscar Swartz som nämner rapporten från Göteborgs universitet där det framgår att fler är för legaliserad fildelning än tvärtom.

- Fildelning är inte stöld även om vissa intressen försöker få ungdomar att tro det. Det är för sent. Värderingarna har redan ändrats, skriver han.

Stefan Mårtensson anser att Folkpartiets och Centerns tystnad i fildelningsdebatten har ökat Piratpartiets chanser att komma in i riksdagen.

- Fildelning är inte mord. För allt fler framstår det inte ens som ett brott. Avstängning från internet framstår som ett medeltida straff.

Han menar att straffet är en slags kommunikativ husarrest där folk döms till fördumning.

"Artister måste få ta betalt"

Bloggaren Amanda Brihed som är med i det nystartade liberala nätverket Liberati sticker ut med sin åsikt om att man inte ska stödja fildelning. I ett långt blogginlägg skriver hon bland annat om de alternativ som nu finns.

- Nu kan du ladda ner och streama musik och film fullständigt lagligt för inga pengar alls. Bolagen har vaknat. Och vi måste acceptera rätten för artister att ta betalt för sitt arbete, skriver hon.

FRA-motståndaren Anna Troberg ställer sig frågande till Liberati och undrar hur fildelningslagen IPRED skyddar medborgarnas integritet och privatliv.

- FRA- och IPRED-debatten visar hur skrämmande oinsatta många riksdagsmän är i de beslut de ska fatta, menar hon.

Följ bloggvärldens reaktioner kring fildelningslagen.

ANNONS

REA hos Åhléns - upp till 70% rabatt på massor av bästsäljande produkter!

Extern länk från Åhléns

Gå till rean

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Fildelning