Federley grät – och vann

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Spionlagen stoppas – här firar centerns unga upprorsmakare

1 av 4
SKÅL ”Jag känner mig oerhört glad och stolt”, sa Annie Johansson när hon och Fredrick Federley firade segern i går kväll på en restaurang i Gamla stan.

Bloggarna vann. Signalspaningslagen som skulle ge FRA rätt att avläsa mejl, internettrafik och telefonsamtal, går inte igenom. I stället får försvarsutskottet tillbaka förslaget med bakläxa.

Men för de borgerliga alliansledamöter som fällde lagen har det varit hårda dagar.

Det var mamma och pappa som fick dem att stå emot partipiskan.

Både Annie Johansson (c) och Fredrick Federley (c) har haft familjen som stöd i sin tuffaste politiska strid.

– De sa att jag måste kunna se mig själv i spegeln, säger Annie Johansson.

Det blev ingen sömn för riksdagsledamoten Annie Johansson, 23, natten till i går.

Klockan två i måndags natt släpptes hon och Fredrick Federley, 30, ut från de sista mötena på centerns partikansli. Då hade de i flera timmar benhårt stått fast vid att de tänkte rösta nej till FRA-lagen.

Frukost hos Maud

Strax före sju i går morse kallades Annie Johansson till Maud Olofssons övernattningslägenhet i Stockholm. Över en frukost ville partiledaren med skärpa få sin yngsta riksdagsledamot att ändra sig.

– Det var hårda ord. Det var viktigt att vi var tydliga mot varandra, därför blev det också ett väldigt känslosamt möte, säger Annie Johansson.

Både hon och Federley har profilerat sig i integritetsfrågor och har länge kritiserat FRA-förslaget. Men kritiken har kostat. De har utsatts för stenhård press från både regeringen och den egna partiledningen. Fredrick Federley kunde inte hålla tårarna tillbaka i riksdagens talarstol i går.

– Jag har öppet redogjort för mina våndor. Det har lett till ett visst stöd, men också oerhört mycket påtryckningar, sa han innan rösten brast.

De senaste dagarna har det spekulerats vilt kring vilka alliansledamöter som kunde tänkas rösta nej. Flera namn från både (c), (m) och (fp) har nämnts. För alliansens partiledare är enighet en prestigefråga. När det visade sig att varken böner eller hårda ord kunde få Federley och Johansson att ändra sig, tvingades Maud Olofsson att agera för att få sina partiledarkollegor i alliansen att acceptera en kompromiss.

Familjerna stöttade

Resultatet blev tre punkter som ska stärka integritetsskyddet. Därmed återremitteras frågan till försvarsutskottet i dag.

I de hårda dusterna har Annie Johansson och Fredrick Federley fått stöd hemifrån. Båda har uppmuntrats att inte gå emot sin övertygelse.

– Och mamma har som så ofta rätt. Jag måste kunna sova på natten, jag måste kunna ha ett fortsatt engagemang för politiken och tycka att den är meningsfull, sa Fredrick Federley.

Skickade sms

Hemma i Kungsör fick mamma Birgitta Federley se sin son kämpa med gråten i tv.

– Det har varit en djävulusisk dag. Jag har fått sms där han skriver att ”nu orkar jag inte mer”, säger hon.

När det har varit som värst har de talats vid i telefon flera gånger om dagen. Direkt efter debatten i går skickade hon ett sms.

– Jag skrev ”pappa och jag är jättestolta över dig och vi älskar dig”.

Sent i går kväll firade centerns unga upprorsmakare segern på en restaurang i Gamla stan.

Trots alla hårda ord: Maud Olofssons förtroende har de kvar. Innan de slank in på restaurangen ringde hon med en förmaning: Stanna inte ute för länge i kväll!

Publicerad: