Glöggkryddad julratatouille

Publicerad:
Uppdaterad:

Gör en vegetarisk rätt med julkänsla

Inte tröttnat på julglöggen ännu? Få upp julstämningen med en härlig glöggkryddad julratatouille lagom till Lucia. Servera med ett nybakat julbröd.

Foto: Coop

Julen kan vara en svår tid för vegetarianer, veganer, bantare och hälsointresserade personer. Det mesta av den svenska julmaten har med kött att göra och det dryper av fett och salt. Många är de som under julen längtar efter fräscha och lätta grönsaksrätter. Samtidigt vill man komma i julstämning såhär lagom till lucia.

Ett bra tips är att ta vanliga grönsaksrätter och krydda juligt. Piffa upp pannkakorna med saffran, gör vackra adventsspett av grönsaker, baka ett gott julbröd med frukt till auberginsoppa med bönor.

Klassisk fransk rätt på svenskt vis

Den klassiska franska grönsaksröran ratatouille ska innehålla tomater, aubergine, zucchini, paprika och lök. Det är en hälsosam och god rätt som blivit populär över hela världen. Gör din egen ratatouille med paprika i olika färger och squash. Lägg till ingredienser direkt från julen: äpple, rödkål och hasselnötter. Krydda med timjan och vinglögg och vips har du fått en fräsch och fettsnål julrätt. Hela receptet hittar du här.

Servera med julbröd

För att dryga ut middagen, servera ratatouillen tillsammans med ett underbart färskt julbröd. Hela huset kommer att lukta nybakat. Lägg några apelsiner med nejlikor på bordet och julstämningen är fixad.

För att utöka julstämningen får du nedan tips och recept på många olika julbröd som kan avnjutas som tillbehör eller varför inte starta dagen med julbröd till frukost.

Coop

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN