Om att göra det lilla för att nå det stora

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-03

Lina Karlström , 24, jobbar för att morgondagens vuxna ska bli trygga, kunskapstörstande och lyckliga sådana.

Jag åker dagligen buss mellan Malmö och Dalby då jag bor i Malmö och arbetar i Dalby. Och varje dag förundras jag över hur glada, trevliga och lugna busschaufförerna oftast är.

Om jag så tar bussen klockan sex på morgonen eller om jag åker hem med bussen kl halv 7 på kvällen är chauffören nästan alltid både vänlig, lugn och trevlig. Och likväl förundras jag varje dag över hur ointresserade och likgiltiga många människor är mot dessa i vårt samhälle.

Hur likiltiga människor är överlag mot andra. Jag menar, busschaufförer tillexempel. De kör hundratalas (kanske tusentals?) människor varje dag och får säkert höra både det ena och det andra men kan ändå utföra sitt jobb på ett tryggt och trevligt sätt.

Tänk vilken skillnad det hade varit för busschaufförerna om alla som åkte hade sagt hej eller god morgon när de åker buss.Tänk vad skönt det hade varit för busschauffören om denna slapp oroa sig för vad resenärerna skulle säga för att chaffisen fått en skitbuss som nu lagt av. Tänk om människor kunde vara mer förstående och kanske säga ”det är lugnt, du kan inte hjälpa det. Gör vad du kan för att fixa en ny buss så är vi nöjda”. Tänk vilken skillnad det hade varit för kassören/kassörskan i ICA-affären om du log och tackade när du betalt i kassan.

Vill du göra livet bättre både för dig själv och för andra finns det så fruktansvärt många saker du kan göra, utan någon som helst ekonomisk kostnad eller ens större ansträngning.

1. Beskyll inte fel människor för problemen du varit med om under dagen – det är inte kassörskans fel att chefen varit jävlig mot dig och därför bör inte heller kassörskan få skiten.

2. Le så mycket du bara kan – ser du glad ut känner du dig gladare, ler du mot andra känner de sig också gladare.

3. Tacka för den hjälp du får och visa att det uppskattas – var inte heller rädd för att önska trevlig helg eller småprata med människorna du träffar på.

4. Berätta för människorna du tycker om, att du tycker om dem – inget gör andra gladare än att veta att de är omtyckta och behövda

5. Gör så mycket gott du kan – hjälp grannen med de tunga kassarna, erbjud din plats på bussen om nån annan behöver den mer eller hjälp barnvagnen av eller på.

Det behöver alltså inte vara stora saker du gör, oftast är det de små sakerna som gör de största skillnaderna.

Lina Karlström