Räddad – efter 30 timmar i hajvatten

avSofie Strandberg, Tobias Österberg

NYHETER

John Jarrett, 41, klamrade sig fast vid kylväska

I tolv timmar simmade Michael Williams i de hajtäta vattnen innan han nådde land och kunde slå larm om att trålaren Sea Rouge kapsejsat utanför Australiens östkust.

När kollegan John Jarrett räddades hade han legat i vattnet, klamrande vid en kylväska, i sammanlagt 30 timmar.

Det var i onsdags som räktrålaren Sea Rouge sjönk, cirka 15 kilometer ut vid östkusten, i närheten av turistparadiset Byron Bay.

John Jarett, 41, vårdas fortfarande på sjukhus efter det dramatiska sjödramat. Den tredje besättningsmannen Charlie Picton har fortfarande inte hittats och befaras vara död.

"Plågsamt tillstånd"

Det första tecknet på att ett sjödrama ägt rum kom på onsdagseftermiddagen då den 39-årige Williams hittades vid stranden av en förbipasserande.

Enligt polisen var han då i ett ”plågsamt tillstånd” efter sin 12 timmar långa simtur.

– Han hade fula sår och skrapningar på sin kropp, han var utmattad och han var illa bränd av solen, berättade ambulansmannen som förde Williams till sjukhus. I Australien kallas 39-åringen för ”mirakelsimmaren”.

Järnvilja

En räddningshelikopter kunde sedan plocka upp kollegan John Jarrett. Då hade han legat i vattnet, klamrande vid en kylväska, i sammanlagt 30 timmar.

Trålaren tros ha sjunkit på endast två minuter. Klockan var då fyra på morgonen, lokal tid, och det var fortfarande mörkt ute. Williams började simma mot land och dröjde det inte länge innan Charlie Picton och John Jarrett kom bort från varandra. Men Jarrett var fast besluten att återse barnen Brodie och Kyra.

– Jag har en järnvilja. Jag skulle bara inte dö därute, vet du. Inte en chans, säger han till tidningen Daily Telegraph.

Vattnen utanför Australiens kust är hajtäta och det är därför ett mirakel att Williams och Jarett överlevde.

– Dessa vatten, särskilt nattetid, är en hotfull miljö, säger polismannen Mark Hutchings till tidningen.