Nyheter

S, v och mp vill skapa gemensam regeringsplattform

Av: 

Robert Triches

Angelica Öhagen

NYHETER

Vill bilda koalitionsregering – vänsterpartiet accepterar budgetregler

Peter Eriksson (mp), Mona Sahlin (s), Maria Wetterstrand (mp) och Lars Ohly (v) höll på söndagen en gemensam presskonferens.
Peter Eriksson (mp), Mona Sahlin (s), Maria Wetterstrand (mp) och Lars Ohly (v) höll på söndagen en gemensam presskonferens.

Socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet ska presentera en gemensam regeringsplattform.

Målet är att bilda en rödgrön koalitionsregering efter valet 2010.

Det avslöjade Mona Sahlin (s), mp:s språkrör Peter Eriksson och Maria Wetterstrand och Lars Ohly (v) på en presskonferens i dag.

– Vi vill kunna erbjuda en rättvis politik till valet. Vi har samarbetat en längre tid och har en styrka i vårt tidigare arbete. Nu ser vi ett starkt samarbete som tar upp fajten med den borgerliga regeringen, säger Mona Sahlin.

Peter Eriksson, som tidigare kallat Ohly för ”stel och gammaldags”, var nöjd i dag.

”Ordning och reda”

– Det känns bra. Ordning och reda i ekonomin är viktig, men det är inte bara det det handlar om. Vi vill visa väljarna att det finns ett regeringsalternativ. Jag tycker det är bra att vänsterpartiet är med, sa Eriksson.

Lars Ohly kommenterar frågan om budgetreglerna:

– Det har kostat på och vi har fått göra stora uppoffringar för att nå hit. Vi accepterar budgetreglerna, men partiet ändrar självklart inte uppfattning. Hur utgiftstaken sedan ska utformas blir en uppgift för en kommande regering. Kompromissen har varit nödvändig för att nå det överordnade målet om att ena oppositionen.

Grupperna

Fem grupper ska nu arbeta fram förslag för grunden till den gemensamma plattformen:

Grupp för jobb och ekonomi.

Grupp för klimat och miljö.

Grupp för välfärd och rättvisa.

Grupp för storstadens utmaningar, att motverka segregation och växande klyftor.

Grupp för en rättvis och hållbar värld.

Gemensamma aktiviteter

Dessutom ska en intern arbetsgrupp tillsättas. Gruppen ska bland annat planera gemensamma aktiviteter och ett gemensamt förhållningssätt.

”Tre partier behöver inte vara överens om allt men vi är fast beslutna att göra den nuvarande moderatstyrda regeringen och dess politik till gemensam huvudmotståndare i valrörelsen 2010”, skriver partierna i ett gemensamt pressmeddelande.

Samarbetet bygger också på att partierna är överens om att gällande budgetregler accepteras när det gäller överskottsmål, budgettak och investeringar samt riksbankens självständiga ställning.

Partierna kommer förutom den gemensamma valplattformen ändå att ha separata valmanifest.

ANNONS

MISSA INTE CHANSEN! Nike säsongsrea med utvalda stilar upp till 50% rabatt

Extern länk från Nike SE

Shoppa här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter