Mugabe får avtal utan Tsvangirai

Foto: Thabo Mbeki och Robert Mugabe under lördagens möte.
NYHETER

Zimbabwes omstridde president Robert Mugabe och en utbrytarfraktion av oppositionspartiet MDC ledd av Arthur Mutambara har skrivit på ett avtal som fördelar makten mellan de båda.

Foto: Oppositionsledaren Morgon Tsvangirai.

De båda ska också bilda en samlingsregering, och Mugabe ska redan i nästa vecka göra ett anförande i parlamentet om nyordningen, uppgav en Zimbabwisk toppdiplomat till Reuters.

Den utmanövrerade oppositionsledaren Morgan Tsvangirai är däremot inte med i överenskommelsen, enligt källan.

Tsvangirai segrade i första omgången av presidentvalet i Zimbabwe, men regimens våld mot oppositionella fick honom att hoppa av andra valomgången.

Sedan i söndags har försoningssamtal förts mellan Mugabe, Tsvangirai och så Arthur Mutambara, ledaren för en utbrytarfraktion av oppositionspartiet MDC förts på ett hotell i Harare.

Arthur Mutambara, som är vetenskapsman och utbildad vid universitetet i Oxford och på Massachusetts Institute of Technology i USA, greps senast i juni av polis efter att han kritiserat Mugabes agerande i presidentvalet och ifrågasatte regeringens legitimitet. Inga uppgifter finns ännu om vilken plats – om någon – som Morgan Tsvangirai kan beredas i Zimbabwes politik.

Zimbabwes ekonomi har under Mugabes styre rasat ihop, över en fjärdedel av befolkningen lever av internationella hjälpsändningar, och hundratusentals människor har flytt till grannländerna undan misär och våld från Mugabetrogna styrkor. Inflationen i landet uppgick för ett par dagar sedan till kolossala 2 miljoner procent.

TT