Smart i kvadrat – så fixar du lyan

avPernilla Ericson

NYHETER

Med compact living blir din etta en fyra: Kolla in nya inredningstrenden

Förr: Knölig bäddsoffa.

Nu: Listig säng som förvandlas till ett skrivbord.

Trendiga compact living är James Bond-smarta inredningslösningar för trångbodda.

Foto: Lotte Fernvall
Peter Beréus sitter skönt framför sitt sänggavel-akvarium.

– Tanken med compact living är att utnyttja hela utrymmet.

Sängmakaren Peter Beréus sitter lutad mot en sänggavel som också är akvarium och luftfuktare. Han är sängexpert på Compact living-butiken i Stockholm, som dagligen får besök av kunder med olika fantasifulla önskemål.

Helt rätt i tiden

– Det är skilda föräldrar som vill ha smarta sovlösningar när de har barnen varannan vecka. Singeltjejen som har en liten lägenhet och vill utnyttja varje kvadratmeter maximalt. Paret som vill ha en flexibel lägenhet.

Compact living-möblerna är multifunktionella. Och helt rätt i tiden. Lågkonjunktur hotar. Allt fler kan behöva nöja sig med ett mindre boende. Drömläget är då en kombinerad säng-matbord-bokhylla som ryms på några få kvadratmeter. En pall som kan förvandlas till en stege. Peter får ofta höra att hans möbellösningar är ren ”science fiction”.

Madrass och pall i ett

– Jag och min tjej kom till en kräftskiva med små gula pallar under armen.

”Var har ni sovmadrassen?” frågade någon. ”Här” sa vi och pekade på pallarna. Vi blev utskrattade. När det var sovdags öppnade vi pallarna och tog fram en rullad sovmadrass, maskinpump och en liten kudde. Färdig bädd på några minuter. Dessutom gav pallarna extra stolar runt bordet. Det är compact living!

ARTIKELN HANDLAR OM

Inredning