Tutu lämnar Oxfam efter sexskandalen

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Desmond Tutu har valt att hoppa av Oxfam efter uppgifter om att hjälporganisationens medarbetare bland annat köpt sex av unga prostituerade efter jordskalvet 2010. Arkivbild.
Foto: Torstein Bøe / TT
Desmond Tutu har valt att hoppa av Oxfam efter uppgifter om att hjälporganisationens medarbetare bland annat köpt sex av unga prostituerade efter jordskalvet 2010. Arkivbild.

NYHETER

Den sydafrikanske Nobelpristagaren Desmond Tutu hoppar av sin roll som ambassadör för hjälporganisationen Oxfam. 86-årige Tutu, ärkebiskop emeritus, har företrätt organisationen i många år.

Avhoppet kommer i samband med avslöjanden i The Times om att medarbetare vid Oxfam köpt sex av unga prostituerade i Haiti efter jordskalvet 2010, där 300 000 människor miste livet.

"Ärkebiskopen är djupt besviken över de anklagelser om ett omoraliskt och eventuellt kriminellt beteende hos de biståndsarbetare som kopplas till organisationen", heter det i ett uttalande från Tutus kansli, citerat av nyhetsbyrån Reuters.

Flera platser

Sedan den misstänkta sexhärvan i Haiti blev känd i slutet av förra veckan har ytterligare uppgifter kommit om både övergrepp och köp av sexuella tjänster av Oxfam-medarbetare på flera olika platser i världen, däribland Tchad.

Tidigare under torsdagen uttryckte den man som var chef för Oxfams verksamhet i Haiti 2010 ånger. Den före detta chefen säger att han avgick från sin post efter att ha misslyckats med att kontrollera de medarbetare som anklagats för sexköp.

Nekar inblandning

"Jag är inget helgon. Jag är en man av kött och blod och jag har begått misstag (inte lätt att erkänna) och jag är DJUPT SKAMSEN", skriver mannen i ett brev till det belgiska tv-bolaget TVM.

Samtidigt nekar han till att han själv skulle ha varit direkt inblandad i köpen av sexuella tjänster på Haiti eller på någon annan plats där han har arbetat.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN