”Detta är det värsta jag sett”

Av: Carina Bergfeldt

Publicerad:
Uppdaterad:

Norske läkaren Mads Gilbert, 61, berättar om skräckscenerna i Gaza

1 av 7
BARNEN HÅRT DRABBADE Den lilla flickan skriker av skräck och smärta när hon tas omhand av en sköterska på Shifa-sjukhuset efter en israelisk raketattack mot Gaza City.

GAZAGRÄNSEN. Läkaren Mads Gilbert, 61, står i sjukhusentrén och ser det som resten av världen stängs ute från.

Bebisar med trasiga huvuden. En syskonskara där alla tre kämpar för sina liv.

Och ambulanspersonal som skjutits ihjäl när de hjälpt offren.

Här är norrmannens vittnesmål inifrån Gaza.

Det första han mötte när han anlände till sjukhuset Shifa i Gaza City var en kollega.

En död kollega.

– Läkaren hade åkt i en ambulans när den blev beskjuten. Både han och sjukvårdaren dog. Bara de senaste två dagarna har israelerna skjutit på två ambulanser och dödat personalen i dem, säger Mads Gilbert, professor i anestesi och akutsjukvård.

”Bombat hela natten”

Sedan han och kirurgiprofessorn Erik Fosse kom till Gaza på nyårsafton har de båda knappt sovit en blund.

– De har bombat hela natten, så det blir soldatsömn ... man tar det man kan få. Men våra problem är minimala om man jämför. En av de skadade som jag hade hand om i dag var en åtta månader gammal bebis med svåra huvudskador. Det var så illa att vi var tvungna att söva den lilla med narkos, trots att det är farligt.

Han tystnar.

– Ja, det som har gjort mest intryck på mig i dag är ju barnen. Det var en syskonskara på tre som alla kom in och var skadade. Det lämnar ett oförglömligt avtryck, att se hur livrädda de här barnen är. Även de som har lättare skador är fullständigt panikslagna, och de har ju all anledning att vara det, men det skär så i hjärtat.

Sjukhuset Shifa har i vanliga fall en akutmottagning. Just nu är fem hela avdelningar omgjorda för att få plats med alla skadade. Men läkarna arbetar under svåra förhållanden – på flera sätt. Allt fattas; medicin, utrustning, personal. Nästan alla sjukhusets fönster är bortsprängda och elen fungerar bara stundtals.

”Blackouts hela tiden”

– Det är svårt att beskriva det. Vi står vid operationsbordet och försöker rädda en patient och strömmen går. Det är blackouts hela tiden.

Gazas hälsominister åkte till sjukhuset för att träffa Mads Gilbert och Erik Fosse under gårdagen. Ministern berättade då att 46 barn och 25 kvinnor har dött av attackerna, vilket motsvarar en femtedel av de totalt 391 döda.

”Nio av tjugo var barn”

– Jag tycker ju att det slår hål på all retorik om att civilbefolkningen skonas. Vi har precis stått i akutentrén en timme och tagit emot de mest allvarligt skadade. Det var någonstans mellan 15 och 20 personer, och nio av dem var barn. Jag har varit ute så här många gånger, och detta är det värsta jag har sett sedan massakrerna i Beirut 1982. Det här är ett monumentalt katastrofområde på alla sätt, säger Mads Gilbert.

Han och Erik Fosse är i Gaza genom organisationen Norwac. Tillsammans med fyra egyptiska läkare är norrmännen de enda utländska hjälparbetarna på plats.

– Vi stöttar varandra. Men när vi är här så måste vi bara vara skärpta som fan och hålla tillbaka tårarna. De får vi ta när vi kommer hem.

Alla sex doktorerna bor tillsammans i ett litet rum på sjukhuset.

Önskar sig ett bättre 2009

– Vi hade ett försiktigt ”gott nytt år”-firande. Drack te och satt och pratade om livet, om människovärde och om värdighet. När klockan slog tolv sa vi allesammans att vi hoppas att det blir lite bättre med allt det där nästa år.

Publicerad: