Hon visar det vi inte får se

Av: Carina Bergfeldt

Publicerad:
Uppdaterad:

Bloggarna är våra nya krigskorrespondenter

Hit men inte längre Här på kullen kamperar ett 100-tal journalister. Israelisk militär ser noga till att ingen kommer närmare gränsen.
Hit men inte längre Här på kullen kamperar ett 100-tal journalister. Israelisk militär ser noga till att ingen kommer närmare gränsen.

GAZAGRÄNSEN. Världspressen stoppas av spikmattor och automatvapen.

Tv-reportrarna blickar alla ut över samma kulle vid gränsen.

De nya krigskorrespondenterna är Natalie, 21, och annat vanligt folk som bloggar inifrån kaoset.

Foto: Foto: PRIVAT
EN SLAKT HÄR INNE ”Jag ser det som min plikt att berätta för världen. Det är en slakt här inne. Det är Auschwitz på 40-talet. Genom att blogga vill jag visa att människor inte är hjälplösa”, säger Natalie Abou Shakra till Aftonbladet.

Vägen in till Gaza är stängd.

Vid Mordekaykorsningen, bara femhundra meter från gränsen, visar utlagda spikmattor på vägen – och soldater med automatvapen – att man gör bäst i att inte köra rakt fram, mot

Erez Border Crossing.

”Det är trist”

I stället svänger bilen vänster, och åker längs med den tre meter höga muren som omringar Gazaremsan, mot staden Sderot.

För där finns den.

Kullen.

Kullen, som för ett 100-tal journalister erbjuder den bästa synen av Gaza. BBC är på plats, CNN och Sky News likaså. Tre steg bort står Al Jazeera, och en reporter från Nya Zeeländska tv-kanalen One.

– Det är trist, men vad ska man göra, säger en reporter från amerikanska Fox News som vilar i en hopfällbar campingstol.

Stenhård militär

Det är en ensidig bakgrundsbild av kriget som visas i tv-rutan, och den israeliska militären är stenhård. Det är hit – men inte längre för journalisterna.

Men fredsaktivisten Natalie Abou Shakra, 21, läkaren Mona El-Farra och hjälparbetaren Barbara Lubin vägrar att acceptera faktum. Med frenetisk energi uppdaterar de sina bloggar, för att låta världen veta det som världen inte får se.

”Det är min plikt”

– Bloggen håller mig uppe, säger Natalie Abou Shakra till Aftonbladet.

– Jag ser det som min plikt att berätta för världen. Det är en slakt här inne. Det är Auschwitz på 40-talet. Genom att blogga vill jag visa att människor inte är hjälplösa.

Dag 17

Ett 20-tal personer dödades i striderna i går.

Under dagen pågick hårda markstrider i norra Gaza och utkanterna av Gaza city. En israelisk soldat skadades allvarligt och tre lindrigt sedan de träffats av sina egna.

Enligt sjukhuskällor har nu 919 palestinier dött under krigets 17 dagar.

Av dem är minst 292 barn och 75 kvinnor. Över 4 150 uppges ha skadats.

På den israeliska sidan uppges tio soldater och tre civila ha dödats. 250 civila ska ha skadats av Hamas raketattacker.

Israels flygvapen attackerade cirka 25 mål enligt en armétalesman, medan ett 30-tal raketer avfyrades av Hamas från Gaza.

Efter ett möte med egyptiske presidenten Hosni Mubarak i går var Storbritanniens förre premiärminister Tony Blair hoppfull om ett snart eldupphör.

Publicerad: