Obama: Striden mot Clinton över

Kampen om vem som blir Demokraternas presidentkandidat är över.

Åtminstone enligt Barack Obama – som hävdar att han efter nattens primärval i Kentucky och Oregon har vunnit den majoritet av folkvalda delegater som krävs för att få uppdraget.

Clinton vann stort i Kentucky, men har förlorat?
Clinton vann stort i Kentucky, men har förlorat?

Ja Clinton må ha vunnit stort i Kentucky i natt, med 65 procent av rösterna mot Obamas 30 procent. Obama. Men han vann vann primärvalet i Oregon, utropar amerikanska medier på onsdagsmorgonen svensk tid.

Och Barack Obama hävdar nu själv att han vunnit den majoritet av de folkvalda delegater som krävs för att han ska bli demokraternas presidentkandidat.

– Vallokalerna har stängt i Kentucky och rösterna räknas i Oregon och det står i kväll klart att vi har nått en avgörande milstolpe på vår resa, sade Obama.

Clinton kämpar vidare

Enligt CNN hade Obama, innan vallokalerna stängts i Oregon, vunnit 1 627 av demokraternas 3 253 delegater.

Hillary Clinton lovade på tisdagen att se till att varje röst räknas i kampen om vem som ska bli demokraternas presidentkandidat. Men hon medgav att det handlar om tuffa odds för att slå den ledande Barack Obama.

I sitt segertal, efter att ha vunnit primärvalet i Kentucky, signalerade Clinton att hon kommer att fortsätta kämpa de tre återstående primärvalen som avslutas den 3 juni.

– Det är inte bara Kentuckys bluegrass som är som musik i mina öron. Det är ljudet av ert överväldigande förtroende även under ganska tuffa odds, sade Clinton.

– Vi vinner folkets röst och jag är mer beslutsam än någonsin att se till att varje röst avges och varje röstsedel räknas, tillade hon.

– Ni har aldrig svikit mig eftersom ni vet att jag aldrig ger upp.

Knappade in

Segern i Kentucky innebar att hon knappade in något på rivalen Barack Obamas ledning i antalet delegater till partiets nomineringskonvent i augusti inför presidentvalet i november. Men om det hjälper den tidigare New York-senatorn att få stöd bland oberoende delegater är oklart.

I Kentucky står 51 delegater på spel och i Oregon 52.

Barack Obama fick under april in drygt 31 miljoner dollar till sin kampanj, rapporterade hans kampanjhögkvarter på tisdagen.

Illinois-senatorn har nu 37,3 miljoner dollar i sin kampanjkassa, enligt månadsrapporten som lämnats in till USA:s valkommission.

I mars drog Obama in 42,84 miljoner dollar. Kampanjhögkvarteret uppgav att man under den senaste månaden fått 200 000 nya givare och att 93 procent av dem bidragit med 100 dollar eller mindre.

Publisert: