Nyheter

Cancersjuka Maria nekas sjukpenning

Av: 

Staffan Dickson

NYHETER

Skrev Facebookinlägg som delats av tusentals

När Maria Lodenborg, 28, fick ett canceråterfall lades hon direkt in på sjukhus och genomgick tung behandling.

Men när hon sedan ansökte om sjukpenning sa Försäkringskassan nej – det skulle hon ha gjort tidigare.

”Min fokus borde ligga på att överleva och bli frisk men tyvärr så försvinner energin varje gång man möts av en kall hand”, skriver hon i ett uppmärksammat Facebookinlägg.

Maria Lodenborg fick beskedet att hon hade livmoderhalscancer vintern 2012. Livmoderhalsen opererades bort och Maria återgick så småningom till sitt vanliga liv.

Men den 4 februari i år åkte hon in till Karolinska sjukhuset på grund av svåra smärtor.

– Jag hade så himla ont i kroppen, men trodde att det var en urinvägsinfektion som hade gått upp i njurarna, säger Maria Lodenborg.

Det var det inte. Röntgen visade att hon hade en tre gånger fyra centimeter stor tumör i bäckenet som tryckte på mot ena njuren.

Maria lades direkt in för behandling och var inskriven på sjukhuset i 24 dagar.

Den här gången gick det dock inte att operera tumören och i stället genomgick hon tung strålnings- och cellgiftsbehandling i tre månader efter att hon kommit hem från sjukhuset.

– Då skickade jag in papprena och ansökte om sjukpenning från den 4 februari. Alla på Karolinska hade sagt att det inte var någon brådska med det, att jag skulle fokusera på mig själv.

Har delats över 6 000 gånger

Men Maria, som är egenföretagare, fick avslag eftersom hon inte hade sjukanmält sig inom sju dagar från sin första sjukdag. En regel som dock inte gäller om det har funnits hinder för att göra sin anmälan. Maria skrev därför ett nytt brev till Försäkringskassan och förklarade varför hon inte kunnat söka direkt.

– I mitt intyg från läkaren står det att jag skulle starta en tung cancerbehandling så fort om möjligt.

Men inte heller den här gången fick hon sin sjukpenning.

– Jag trodde aldrig att de skulle neka mig. Men det gör de fortfarande och hänvisar till att de inte tycker att mina skäl var tillräckliga för att inte göra en anmälan inom sju dagar, säger Maria.

I söndags skrev Maria en förtvivlad statusuppdatering på Facebook.

– Jag är inte den som brukar tycka synd om mig själv, men jag var trött och irriterad.

”Jag har aldrig bett om någon hjälp från någon. Men nu, i min största kris någonsin, så vänder samhället mig ryggen. (...) Jag är så himla ledsen och förbannad. Min fokus borde ligga på att överleva & bli frisk men tyvärr så försvinner energin varje gång man möts av en kall hand”, skriver hon bland annat.

På tisdagskvällen hade inlägget delats över 6 000 gånger.

– Det här är helt otroligt. Jag trodde aldrig att så många skulle bry sig om lilla mig.

”Lever på min kille och mamma”

Efter att hon skrivit inlägget ringde organisationen Ung cancer till Försäkringskassan och Maria fick numret till en hög chef som ville att hon skulle ringa upp.

– Jag ringde och då sa hon lite stressat att hon bett några kolla på ärendet och att hon skulle återkomma till mig dagen efter, alltså på tisdagen, men det är inte ens någon som hört av sig och sagt att de kommer att höra av sig längre fram.

När Aftonbladet når Försäkringskassan på tisdagskvällen finns ingen tillgänglig för en kommentar. Presstjänsten hänvisar i stället till ett tidigare uttalande till Metro.

Pressekreteraren Eva Rosman bekräftar att man inte har rätt till sjukpenning för längre tid tillbaka än sju dagar före den dag som man har gjort sjukanmälan.

– Men det gäller inte om det har funnits hinder för att göra anmälan, säger hon till Metro.

Trots det fick Maria alltså avslag.

– Vad som är särskilda skäl är en svår bedömning eftersom de bedöms individuellt, säger Eva Rosman.

– Det här är svåra bedömningar, helt klart. Vi ska kontakta henne.

För Maria är Försäkringskassans avslag förödande.

– Jag lever på min kille och mamma och oroar mig för pengar.

Hennes framtid ter sig just nu mycket oviss.

– Ett återfall i cancer är väldigt illa. Och nu har jag fått maxdos av strålning och cellgifter. I augusti får jag svar på om tumören är borta. Är den inte det vet jag faktiskt inte vad som händer.

ANNONS

De nya Muminmuggarna ABC finns nu att förhandsboka hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

Publisert: