Nyheter

Världens största fågel upptäckt i USA

Av: 

Gustaf Tronarp

NYHETER

Den hade ett vingspann som var lika långt som en giraff – och huvudet var större än en hästs. Forskare i USA har hittat fossil från den största fågeln som någonsin existerat.

Det måste ha varit en synnerligen maffig syn. Med ett vingspann på över sex meter svepte den enorma jättefågeln Pelagornis sandersi över haven för mellan 25 till 28 miljoner år sedan. Fågelns långa vingar gjorde att den kunde glida mycket långa sträckor över vattnet i jakt på fisk eller andra djur. Forskare tror att den fångade sina byten i farten. De korta benen gjorde det sannolikt omöjligt för jätte-pippin att lyfta från vattenytan.

Hittades vid flygplats

Eftersom den nu utdöda fågeln kan liknas vid ett mindre flygplan är det väl passande att fossil efter den hittades vid en flygplats i South Carolina i USA. Fossilen upptäcktes redan 1983. Det kom dock att dröja över 30 år innan forskarna lyckades återskapa dess utseende. På måndagen presenterades forskarnas resultat i tidskriften Proceedings of the National Academy of Sciences.

"Skulle ha älskat att se den flyga"

Pelagornis sandersi tillhör det nu utdöda släktet "tandfåglar" och är den största fågel som någonsin funnits på jorden. Den får den största nu levande fågeln – kungsalbatrossen – att framstå som en lilleputt. Kungsalbatrossens vingspann på omkring tre meter är hälften så långt som den utdöda jättens.

– Jag skulle ha älskat att se en av dem flyga i dag, säger Daniel Ksepka, en av forskarna bakom studien, enligt National Geographic.

ANNONS

MISSA INTE CHANSEN! Nike säsongsrea med utvalda stilar upp till 50% rabatt

Extern länk från Nike SE

Shoppa här!

Publisert: