Nationalgardet skickas till Ferguson

1 av 42 | Foto: FOTO: THOMAS NILSSON/VG
Bilder från sommarens kravaller i Ferguson.
NYHETER

I morse uppstod nytt kaos i Ferguson, USA.

Polis sköt tårgas och gummikulor mot demonstranter - timmar innan ett utegångsförbud började.

Nu kallas nationalgardet in till staden.

– Jag beordrar dessa högkvalificerade män och kvinnor att återställa lugn och ordning i samhället, säger Missouris guvenör Jay Nixon i ett uttalande.

Foto: AP
Oroligheterna började efter att tonåringen Michael Brown (bilden) blivit skjuten av polis.

I morse utbröt nytt kaos i staden Ferguson i USA. Hundratals poliser bemötte demonstranter med tårgas, armefordon och varningsskott. Minst två personer skadades och sju personer greps, skriver VG.

– Vi fortsatte att marschera, de började skjuta tårgas och det var då alla vände och sprang tillbaka, säger demonstranten Reggie Edwards, 21, till NBC News. Enligt Reggie sköt polisen även gummikulor.

Sköts till döds av polis

Oroligheterna kommer efter att den 18-årige Michael Brown sköts till döds av polismannen Darren Wilson, 28, på öppen gata för en vecka sedan. Händelsen satte fokus på USA:s problem med rasism då Michael Brown var svart och Wilson är vit – och ledde till en rad våldsamheter den senaste veckan.

– Vi är redo att gå i krig med polisen, säger Justin Winfield, 38, till NBC News.

Det tvingade polisen att utlysa ett femtimmars utegångsförbud mellan 7 på måndagsmorgonen och 12, svensk tid.

"Molotovcocktails och vandalism"

Tre timmar innan förbudet trädde i kraft utbröt kaoset på Fergusons gator - några kvarter platsen för dödsskjutningen.

– Söndagen började med böner, men sedan ändrades det. Molotovcocktails kastades och det vandaliserades. Vi måste agera för att beskydda liv och egendom, sade Ferguson-polisens säkerhetschef Ron Johnson vid en presskonferens klockan 8.15 i morse, skriver VG.

Nationalgardet kallas in

I dag undertecknade Jay Nixon, guvernören i Missouri, en order om att skicka nationalgardet till Ferguson.

– I natt förstördes en dag av hopp, böner och fridfulla protester av våldsamma kriminella handlingar av en organiserad och växande grupp individer, varav många från utanför samhället och staten, vars handlingar riskerar säkerheten för både boende och företag i Ferguson, sade Jay Nixon i ett uttalande.

– Jag beordrar Missouris Nationalgardes högkvalificerade män och kvinnor att assistera överste Ron Replogle och de andra befälen med att återställa lugn och ordning i detta samhälle.

Brown skjuten minst sex gånger

Samtidigt visar en preliminär obduktionsrapport att Michael Brown blev skjuten minst sex gånger, skriver New York Times. Han sköts två gånger i huvudet och fyra gånger i den högra armen, uppger tidningen som citerar en preliminär obduktionsrapport. Obduktionen, som gjorts på begäran av familjen, visar att han sköts framifrån.

Polisen har släppt en video där Brown pekades ut som huvudmisstänkt för att ha stulit cigaretter i en butik strax innan dödsskjutningen, men polischefen Tom Jackson sade i fredags att Brown inte stoppats på grund av rånet.

Enligt Darren Wilson ska Michael Brown ha rört sig mot honom på ett hotfullt sätt när han sköts. Brown ska inte ha stannat förrän han avlossat det dödande skottet i hans huvud, säger en vän till Wilsons familj, skriver The Guardian. Wilson har jobbat som polis i sex år, utan några tidigare problem med ordningen.