Hon fick utslag – efter fikastunden

NYHETER

Lina Augur hann knappt sätta sig på kaféet i Kista galleria innan armen började klia fruktansvärt.

Hennes väninna reagerade likadant.

– Vi kände på en gång att det kliade. Det gick inte att sitta kvar på stolarna, säger Lina.

Nu kontrollerar gallerian alla kaféer för ohyra.

I början av augusti skulle Lina Augur, 32, fika med en väninna på Espresso House i Kista galleria i västra Stockholm. De slog sig ner med var sin kaffe och bulle utomhus, i kaféets rottingstolar.

Båda reagerade likadant.

– Vi kände på en gång att det kliade. Det gick inte att sitta kvar på stolarna. Jag kände att det kliade på armen, min väninna kände att det kliade på baksidan av kroppen, benen och till och med fötterna, säger Lina.

Hon gick direkt till vårdcentralen i Husby. Där råkade hon av en slump springa på Azita Houssini.

Azita säger till tidningen Mitt i Stockholm att hon också drabbades av klåda efter att ha besökt samma kafé.

– Klådan är fruktansvärd och jag skäms över utslagen, det har blivit som ett handikapp, säger Azita Houssini till tidningen.

Har försökt med tabletter

Lina Augur har försökt med kortisonsalvor eller -tabletter men inget har hjälpt. Nu väntar hon svar på ett hudprov hon lämnat.

– Jag har fortfarande ont och har svårt att sova för att det kliar, säger hon.

Ulf Larsson är driftchef på företaget Citycon som driver Kista galleria. Han berättar att cafémöblerna lämnats in för värmesanering vid två tillfällen, av ansvariga på Espresso House . Men saneringsföretaget inte hittat någon ohyra i möblerna.

– Kista galleria har avtal med Anticimex och jag har begärt av dem att kontrollera övriga caféer och pausmöbler för att säkerställa att det inte finns några problem, säger Ulf Larsson.

Inspektionen ska göras ”snarast möjligt”, skriver han i ett mejl.

Har tagit emot klagomål

Även miljöförvaltningen i Stockholms stad har tagit emot klagomål om stolarna och inlett en utredning.

Tidningen Mitt i Stockholm har pratat med läkaren på Familjeläkarna i Husby som tog emot de tre drabbade. Han menar att utslagen troligtvis inte kommer från loppor eller löss.

– Jag tror att det är en allergisk reaktion snarare än bett från ohyra. Loppor och löss har en tendens att sprida sig över hela kroppen, säger läkaren Khosro Shoja Hamzeh till tidningen.

Aftonbladet har sökt regionchefen Sofia Köhl på Espresso house utan framgång.