Lärarbasen: Mycket glädjande besked

1 av 4 | Foto: STEFAN MATTSSON
Eva-Lis Sirén, ordförande Lärarförbundet.

avAnette Holmqvist

NYHETER

Reaktionerna från lärarfacken och politiska partier lät inte vänta på sig efter Socialdemokraternas "skolpaket".

– Det är mycket glädjande att S har förstått att det inte räcker med enbart karriärstjänster utan att det också krävs rejäla satsningar på höjda lärarlöner, säger Eva-Lis Sirén, ordförande Lärarförbundet.

Att Socialdemokraterna nu går fram med ett vallöfte om 3,5 miljarder till att höja läraryrkets status genom en rad åtgärder som höjda löner, utvecklade karriärstjänster och högre krav på studenter i lärarutbildning vinner en hel del gillande. Men det finns också de som ser tvivlar på beskedet.

Bland dem som ger S-löftet tummen upp finns Eva-Lis Sirén, Lärarförbundet. Både karriärstjänster och höjda löner har länge funnits högst upp på fackets önskelista.

– Nu undrar vi hur Alliansen ska matcha detta, man har hittills stannat vid karriärstjänsterna. Det här är viktigt för att man ska kunda vända lärarkrisen, och det är i sin tur en förutsättning för att man ska kunna vända skolresultaten, säger Sirén.

"Steg i rätt riktning"

Även Lärarnas Riksförbunds ordförande Bo Jansson är positiv. Han kallar det "ett steg i rätt riktning".

– Vi välkomnar alla förslag att höja läraryrkets attraktionskraft. I grunden handlar det om att satsa på lön, lön och lön. Samt förbättra arbetsvillkoren, säger han i ett pressmeddelande.

Även Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin, själv lärare och eventuell framtida regeringspartner med S vid ett maktskifte, gläds åt beskedet. Han har länge drivit frågan om högre lärarlöner.

– Jag är glad att vi nu nått samsyn med S. Beskedet till Sveriges lärare och föräldrar blir tydligt. Med en ny regering kommer alla lärare att få högre lön, säger han.

Tobé: S betalar mindre

Tomas Tobé, skoltalesperson (M) hör dock till dem som tvivlar.

– Socialdemokraterna fortsätter att dela ut stora löften. Det hade varit bättre om de först hade tagit ansvar för att lärarna i dag tjänar 500 kronor mindre i månaden i kommuner där Löfvens partikamrater styr, säger han.

Men att det kan komma nya besked om satsningar på skolområdet även från Alliansen inom kort verkar inte vara någon högoddsare. På frågan om hur Alliansen ska matcha Löfvens besked svarar Tomas Tobé:

– Vi kommer till skillnad från S att presentera ett gemensamt valmanifest finansierat krona för krona. Vi visar att vi i Allianskommuner betalar bättre lärarlöner och vi har också infört karriärtjänster. Det är klart att vi kommer att återkomma med våra besked om hur vi vill stärka läraryrket.

ARTIKELN HANDLAR OM