Författaren Birgitta Stenberg död

Författaren och skribenten Birgitta Stenberg har avlidit.

I natt somnade hon in i sitt hem.

– Hon var jätteglad och var jättenöjd. Hon tyckte att det var kul att gå vidare, säger Kerstin Bjärkstedt till Aftonbladet.

Birgitta Stenberg hade cancer och i natt förlorade hon kampen mot sjukdomen.

Hustrun Kerstin Bjärkstedt meddelade nyheten i ett inlägg på Birgitta Stenbergs Facebooksida. Där skriver hon att Birgitta somnade in i sin säng i Smedsbolet i Tiveden i natt.

Enligt samma inlägg var Birgitta Stenbergs sista ord :

"Nu är det här och alles ist gut"

”Var jätteglad”

Birgitta Stenberg har under större delen av sitt liv bott på Åstol på Västkusten. På grund av cancersjukdomen berättar Bjärkstedt att den sista tiden tillbringades i Smedbolet av praktiska skäl.

– Hon har varit sängbunden och väldigt pigg och kämpat in i det sista, säger Kerstin Bjärkstedt.

Och i natt när Birgitta Stenberg somnade in vid 01.30-tiden var hon lugn:

– Hon var jätteglad och var jättenöjd. Hon tyckte att det var kul att gå vidare, allting gick så bra. All heder till Gullspångs hemsjukvård och Skövde sjukhus palliativa team, utan dem hade vi inte klarat det här, säger Kerstin Bjärkstedt.

Skrev om Kejneaffären

Under sitt liv skrev Stenberg en rad romaner, noveller och barnböcker. Hon debuterade 1956 med romanen Mikael och Poeten där hon skrev om den så kallade Kejneaffären, ett händelseförlopp som hon återkom till i romanen Apelsinmannen som publicerades 1983. Denna bok låg till grund till tv-serien med samma namn.

Bland barnpubliken blev hon känd som upphovskvinnan bakom den lilla pojken Billy som hon skrev ett flertal böcker om.

Birgitta Stenberg blev 82 år.

Publisert: