Hatet på Flashback

EU-toppar kräver SD-juristens avgång

Av: 

Lisa Röstlund

Matilda Wennerholm

NYHETER

Efter Aftonbladets och Researchgruppens avslöjande om SD-juristen Joel Ankar som skrivit om "judesvin" och "negerungar" på Flashback:

Nu kräver EU-parlamentarikerna Wikström, Paulsen (FP) och Federley (C) att han avgår.

– Hårresande, säger Fredrick Federley.

– Han jobbar nära mig i lagstiftningsarbetet. Jag är skakad, säger Cecilia Wikström.

Europaparlamentarikerna Cecilia Wikström, Marit Paulsen (FP) och Fredrick Federley (C) skriver i ett pressmeddelande att de reagerar starkt på Researchgruppens och Aftonbladets uppgifter att Joel Ankar, politiskt sakkunnig för Kristina Winberg (SD), skrivit "djupt kränkande rasistiska och antisemitiska kommentarer" på sajten Flashback.

Brev till EU-ordförande

– Det är hårresande skrivningar vi fått ta del av denna morgon och det är vår plikt att agera kraftfullt för att värna de rättigheter alla EU-medborgarna är tillskrivna, säger Fredrick Federley (C) i pressmeddelandet.

I morse skickade de därför ett gemensamt brev till EU-parlamentets ordförande Martin Schulz, och bett om en undersökning av honom, eftersom man menar att Ankar bryter mot EU-parlamentets regler.

– Det är sorgligt och oerhört allvarligt att Joel Ankar på ett så flagrant sätt bryter mot EU:s grundläggande värderingar genom dessa fasansfulla och djupt kränkande uttalanden. När han anställdes av Europaparlamentet skrev han under ett dokument om en uppförandekod som han nu brutit emot, säger Cecilia Wikström (FP).

"Hatbrott"

Hon beskriver sin reaktion då hon läst hans uttryck:

– Jag måste säga att jag blev bestört för det första över den allvarliga och oerhört kränkande tonen. Jag skulle säga att hans uttalanden karakteriseras av hatbrott. Det är kolossalt allvarligt.

Wikström fortsätter:

– Men jag blev också bestört över hans fullständiga arrogans i att vägra att göra minsta uttalande. En man som är avlönad av EU-parlamentet och därmed offentliga medel vägrar stå till svars för vad han sagt och gjort.

"Jobbar nära mig i lagstiftningsarbete"

Wikström är rapportör för ett direktiv som handlar om studenter och forskare som kommer från länder utanför EU. Kristina Winberg är skuggrapportör och företräder sin grupp EFDD i sammanhanget.

– Det här är en person som är anställd hos Kristina Winberg. Till förra veckans sammanträde kom hon och hade med sig den här personen. Han är alltså nära mig i det konkreta lagstiftningsarbetet. Jag känner mig ganska skakad över att i en lagstiftningsrapport som vi har att hantera, och som jag leder, finns han med i kretsen.

Hon anser inte att hans anonymitet på Flashback har någon betydelse.

– Absolut inte. Jag tycker det är en storartad sak att Aftonbladet har lyckats finna identiteten på personerna som beter sig så här.

"Grundlagsvidrigt"

– Det är grundlagsvidrigt i Sverige att ägna sig åt hatbrott. Och det här är absolut ett brott mot det kontrakt som den här personen skrivit med Europaparlamentet när han anställdes.

Peter Eriksson (MP):

– Kristina Winberg måste säga upp den här personen om hon inte står bakom det han håller på med. Att jobba inom EU-systemet och samtidigt bedriva rasistisk verksamhet och uttalanden är absolut oacceptabelt och inte heller förenligt med de regler som finns.

"Lever i farlig tid"

Marit Paulsen (FP) säger till Aftonbladet att det hon läst för tankarna till andra världskriget:

– Han är ett exempel på det som växer: anti-europa, anti-fred, nationalism och egoism. Detta är ett klart symptom på hur vi är på väg in i en extremt farlig tid. Jag tror inte riktigt vi inser att vårt fredliga, fria Europa är på väg att gå under.

Enligt Paulsen är det i EU-parlamentet en påtaglig skillnad sedan senaste EU-valet i maj.

– Det är så synligt att extremhögern blivit jättestor, och att extremvänstern också ökat. Ytterligheterna röstar lika: pro-ryskt och anti-union. Den här mannen är en superhopplös figur i sammanhanget. Omdömeslös. Antisemit, antimuslim. Vad är de för? Våld och förtryck. Han ska slänga folk ut i öknen.

– Har han sådana antieuropeiska åsikter ska han inte försörja sig på EU-pengar, utan jobba någon annanstans.

ANNONS

Nu kan du fynda bland Muminmuggar till rabatterade priser hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till butiken

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Hatet på Flashback

ÄMNEN I ARTIKELN

Hatet på Flashback

Flashback

Näthat

Fredrick Federley

Cecilia Wikström

Marit Paulsen

Sverigedemokraterna