Folkpartiets ledarkris

Frågorna som splittrar Alliansen

Av: 

Pär Karlsson

Anette Holmqvist

FP-utspelen har orsakat en rejäl diskussion inom Alliansen.
FP-utspelen har orsakat en rejäl diskussion inom Alliansen.

NYHETER

Tunga folkpartister vill sätta ett tak på hur många flyktingar Sverige kan ta emot.

Utspelet har skapat ännu en splittring bland Allianskollegorna.

– Det är förvånande att så många företrädare från FP verkar vara omedvetna om att vi har skyldighet att ge asyl till människor med asylskäl, säger Cuf-ordförande Hanna Wagenius.

Allianspartiernas utspel om politiska åtgärder på integrationsområdet har avlöst varandra. I förra veckan gick FP-ledaren Jan Björklund och flera partikollegor ut med flera förslag, bland annat att det ska krävas jobb för att få permanent uppehållstillstånd och skärpta krav vid anhöriginvandring. Dessutom vill FP-ledningen se språkkrav för att få medborgarskap.

Vill gå ännu längre

Flera tunga FP-profiler var direkt kritiska till utspelet, bland dem EU-parlamentarikern Cecilia Wikström.

– Man kan prata om minskade kostnader men man kan inte prata om volymer när det gäller människor som flyr undan krig, sa hon.

Men kritiken till trots, i går skrev totalt sex folkpartister debattartiklar där man vill gå ännu längre. Flera partistyrelseledamöter vill bland annat att det ska sättas ett tak på hur många flyktingar som ska kunna komma till Sverige, baserat på kommunernas kapacitet att ta emot.

Men det är inte bara inom FP som integrationsfrågan vållat hård debatt. Enligt vad Aftonbladet erfar har FP-utspelen också orsakat en rejäl diskussion inom Alliansen.

”Kan inte ha ett tak”

Hanna Wagenius, ord­förande för Centerns ungdomsförbund, Cuf, är mycket kritisk till idén om ett tak på flyktingmottagandet.

– Jag är jurist i grunden och jag tycker det är för­vånande att så många företrädare från Folkpartiet verkar vara omedvetna om att vi har skyldighet att ge asyl till människor med asylskäl, vi kan inte säga att vi ska ha ett tak på det. Det finns ingen juridisk möjlighet att göra det, säger hon.

Även Centerstudenter har regerat på utspelen.

– Jag är helt klart oroad över Folkpartiets utveckling, men jag är ännu mer oroad över att männi­skor torteras och svälter ihjäl och att inte fler står upp för deras rätt att då komma hit, säger ordförande Hannes Hervieu.

En tung centerpartist säger:

– Man känner igen symptomen i Folkpartiet när det går dåligt. Varje gång de närmar sig fyra procent tar de fram nya hårda krav på det här området.

”Se vart det landar”

C presenterade i fredags 20 förslag för förbättrad integration. Partiledaren Annie Lööf var då tydlig med att partiet inte är intresserat av att ta bort den generella rätten till permanent uppehållstillstånd för dem som kommer från krigshärjade länder. Något både FP och KD öppnat för.

I går ville C-ledningen inte kommentera de nya utspelen.

– Vi har uppfattat att det här är förslag som inte är sanktionerat från FP:s ledning utan enskilda företrädares tankar. Alla partier i Alliansen måste få hålla på med politikutvecklig och sedan får man se var det landar. Först då kan man ha åsikter om varandras politik, säger migrationspolitiska talespersonen Johanna Jönsson (C).

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och skönhet - handla allt inför sommaren hos MEDS här.

MEDS

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Folkpartiets ledarkris

ÄMNEN I ARTIKELN

Folkpartiets ledarkris

Liberalerna

Jan Björklund

Alliansen