”Stormade in – sen började de skjuta”

Reporter: Martin Nilsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 14

verviers. Utklädda till poliser skulle terrorcellen skulle slå till mot polis och domare i Belgien.

När polisen i går stormade männens lägenhet i staden Verviers dödades två misstänkta män.

– Jag satt i mitt rum och såg hur säkert 20 poliser stormade lägenheten, säger grannen Jannick Monaco, 22 år.

Dagen efter terroroperationen i belgiska Verviers är ett enormt pressuppbåd fortfarande kvar i kvarteret där polisen slog till. Rue de la Colline är fortsatt avstängd – och tungt beväpnad polis håller vakt medan tekniker går igenom de misstänkta terroristernas lägenhet.

Enligt uppgifter till den flamländska tidningen Het Laatste Nieuws ska männen tillhöra en terrorcell bestående av tio personer. Samtliga ska ha stridit i Syrien – och återvänt till Belgien för en vecka sedan.

Skulle attackera poliser

Enligt åklagarmyndigheten ska kalashnikovs, sprängämnen och polisuniformer ha hittats i lägenheten – och målet ska ha varit poliser och domare.

– De riktade in sig på poliser i sina planer. Men faran är inte över. Vi vet inte vad som kommer hända de närmaste timmarna eller dagarna, sa Erik van der Sypt på en presskonferens under förmiddagen.

Han betonade dock att man inte har lyckats hitta några kopplingar till förra veckans terrorattacker i Paris.

Två döda i polisräd

Två män dödades när polisen stormade lägenheten. En man skottskadades – och vårdas nu på sjukhus. Totalt ska 13 personer ha gripits i 12 olika tillslag i Belgien, två personer har gripits i Paris misstänkta för samarbete med den belgiska terrorcellen.

Men åklagarna är tystlåtna när det kommer till de gripna och dödades ålder och bakgrund. Enligt myndigheterna ska de två döda ha varit belgiska medborgare.

– Målet var att slå till mot en terrorcell, men även mot det logistiska nätverket bakom, säger van der Sypt.

”Gömde oss”

Verviers ligger 18 mil söder om Belgiens huvudstad Bryssel. Med sina 38000 invånare är det en sömnig småstad nära gränsen till Frankrike.

Jannick Monaco, 22 år, bor mitt emot de misstänkta terroristernas lägenhet. Han är chockad när Aftonbladet träffar honom utanför avspärrningarna.

– Jag har inte sovit en blund i natt, säger han.

Jannick Monaco satt och pratade med sin pappa i telefon när han hörde den första explosionen. Han såg hur det började brinna i huset mittemot – och efter fem minuter kryllade gatan av poliser.

– Det var säkert 20 stycken. Sedan började de skjuta, säger han.

– Pappa skrek åt mig att lägga mig ner på golvet. Jag kröp ut och hämtade mina småsyskon. Sedan gömde vi oss i ett annat rum, berättar han.

Operationen var över på 20 minuter, enligt Jannick Monaco.

– Mamma var inte hemma och hon kom inte in på gatan på hela natten. Först i morse släpptes hon igenom, säger han.

Flest belgare i Syrien

Belgien är det land i Europa som har registrerat flest medborgare som rest till Syrien och Irak för att delta i strider. Totalt ska 360 personer ha åkt ner – varav ett hundratal har återvänt hem. Enligt underrättelsekällor till CNN ska de belgiska männen ha fått order från terrororganisationen IS.

Något som den belgiska terrorexperten Rik Coolsaet ifrågasätter.

– Jag tror inte att det här rör sig om personer som organiserats av terrororganisationer. Att IS går ut och tar på sig ansvar för attackerna i exempelvis Paris ska nog snarast ses som propaganda, säger han.

”Terrorism underifrån”

Enligt Rik Coolsaet är det troligare att de gripna och dödade i Belgien har agerat på egen hand.

– Det handlar om terrorism underifrån. Alla som åkt ner till Syrien och återvänt är inget hot när de väl kommit tillbaka. Men vissa är det, antingen på grund av ideologi eller patologi. Men det är svårt att hålla koll på alla. I Belgien lyckades vi, i Paris var man för sent ute, säger han.

Den här veckan väntades dom i en uppmärksammad rättegång mot personer kopplade till den belgiska organisationen Sharia4Belgium, som värvat främst unga män till att åka ner och slåss i Syrien. Domen skulle egentligen ha kommit i onsdags, men har skjutits upp i en månad.

Om den planerade attacken hade något samband med rättegången vill inte Rik Coolsaet svara på.

– Det är möjligt, men jag vet inte. De belgiska islamisterna följer samma gränser som övriga Belgien, det vill säga de språkliga. Sharia4Belgium är mest aktiva i Antwerp, där man pratar flamländska. I Verviers pratar man franska och det finns ganska liten kontakt mellan de olika delarna av landet, säger han.

Publicerad: