Gör din hund gladare – genom att umgås

Publicerad 2015-01-16

Hur bra mår egentligen din hund i ditt sällskap?

En ny studie ger dig svaret – med hjälp av värmekameror, skriver VG.

Att vi människor mår bra av att umgås med husdjur är ingen nyhet. Forskningen har länge visat hur husdjur kan göra människor friskare. Blodtryck kan sänkas och depression och stress kan minska.

Men hur husdjuret självt påverkas av människor kan ofta vara svårt att mäta.

– Vi har länge vetat hur man mäter negativa känslor, som stress och ångest hos djur. Men vi vet mindre om positiva känslotillstånd, som glädje och entusiasm, säger Ragen McGowan, forkare vid Nestlé Purina Petcare, som ligger bakom forskningen.

Använder värmekamera

Men med hjälp av en värmekamera kan forskarna nu visa hur pass mycket gladare en hund blir tillsammans med människor.

Vi själva får rödare kinder och blir varmare i kroppen när vi är glada – och på precis samma sätt fungerar det med hundar.

Blodflödet strömmar till vissa delar av kroppen och hunden får högre kroppstemperatur.

Värmekamerorna visar temperaturhöjningar i hundarnas ögon, öron och tassar. Allra tydligast är temperaturhöjningarna på tassarna, som saknas päls och har svettkörtlar.

Gillar främlingar lika mycket

Forskarna har genomfört undersökningen genom att skicka en grupp människor till en hundkennel. Dessa har sedan suttit i femton minuter med hundar som de aldrig tidigare har träffat.

Och värmekameran visar att hundarnas välmående ökade markant, även fast människorna var kompletta främlingar.

Enligt Ragen McGowan kan forskningen komma att förbättra relationen mellan människa och husdjur.

– Genom att på insidan identifiera hur hundar mår rent känslomässigt så lär vi oss också hur vi behandlar dem på bästa sätt, säger han.

”Utvecklats för att uppskatta människor”

Gry Loberg, utbildad etolog är inte alls förvånad över resultatet.

– Hundar har utvecklats för att uppskatta människor. Men det finns många luckor i vår kunskap om hundar, så det här är väldigt intressant och kan hjälpa oss att skapa positiva känslor hos hundar.

Gry Loberg förklarar även att hundar är mer skapta för att dras till människor än till andra hundar och att hundar i större utsträckning uppskattar kvinnor över män.

Nestlés studie beräknas offentliggöras nästa år.