SiS anmäler sig själv efter Aftonbladets granskning

avJohn Granlund

Elinor Schyman, 18, hölls inspärrad på statliga ungdomshem i tre år – trots upprepade larm om att flickan borde släppas fri.

Samma dag som Aftonbladet publicerade en granskning av fallet gick Statens institutionsstyrelse ut och meddelade att man anmäler sig själv.

Samtidigt vägrar företrädare för myndigheten att låta sig intervjuas.

Elinor Schyman låstes in på statliga ungdomshem på obestämd tid - trots att både socialtjänst och vårdare dömt ut behandlingsformen i hennes fall och krävt att hon ska släppas ut.

– Tre år av min ungdom har bara försvunnit. Jag tror att de på fängelse har det bättre än mig, säger Elinor i reportaget "Inlåst".

Utsattes för kränkningar

Behandlingshemmen där Elinor satt inspärrad och bland annat utsattes för nakenvisiteringar hörde till Statens institutionsstyrelse. Hittills har myndigheten inte velat kommentera Aftonbladets granskning öppet.

– Vi vill inte intervjuas framför kamera. Har ni frågor får ni formulera dem skriftligt så ska vi svara skriftligt, säger pressekreteraren Judit Hadnagy.

På sin hemsida gick myndigheten under måndagen, samma dag som Aftonbladet publicerade granskningen, ut med ett pressmeddelande där kommunikationsdirektören Christer Pedersen uppger att man inte kan kommentera enskilda ärenden. Han ville på måndagskvällen bara ställa upp på en intervju efter att först ha granskat frågorna.

– Vi tar ställning till om det blir en intervju när vi ser dina frågor som du kan skriva i ett mejl, säger Judit Hadnagy.

Anmäler sig själv

Samtidigt uppger myndigheten att man ser allvarligt på uppgifterna om "påstådda missförhållanden" och att man därför gjort en Lex Sarah-anmälan till IVO.

– SiS välkomnar alla former av extern tillsyn och rättar sig alltid efter de beslut IVO fattar. Besluten bidrar till rättssäkerhet och hög kvalitet i vår verksamhet, säger Christer Pedersen i myndighetens pressmeddelande.

ARTIKELN HANDLAR OM