Centerpartiet vill satsa på maten

1 av 2
NYHETER

SOLNA. När Centerpartiet i dag presenterar sitt valmanifest är den stora nyheten maten i offentliga kök.

Partiet satsar 100 miljoner för att förbättra maten i skolor, förskolor och äldreboenden.

– Vi vill göra ett nationellt matlyft, säger Annie Lööf.

Valrörelsen är i gång. Tidigare i veckan höll C-ledaren Annie Lööf sitt sommartal. I dag inleddes Centerpartiets valkonvent där partiets valmanifest under eftermiddagen slutligen presenterades.

Först ut talade Lööf och som väntat om jobben, maten, klimatet och landsbygden. Den stora satsningen som partiet ska driva inför valet är förbättra maten i offentliga kök:

– Vi vill genomföra ett nationellt matlyft för skolor, förskolor och äldreboenden, för dem som faktiskt inte kan välja vad de ska äta för mat.

”De kan inte välja”

Förslaget beräknas kosta 100 miljoner och ska förbättra matkvaliten.

– Vi vill höja kvalitén till våra barn och äldre inom skola och äldreomsorgen. Detta är incitament för kommun och landsting att se till att jobba med för att få sund, säker och näringsrik mat som uppfyller höga djurskydd.

Kommuner och landsting ska kunna ansöka om medel från förslagets anslag.

Hur definierar ni höjd kvalitet på maten?

– Det är väldigt subjektivt och beror på den som äter maten. Men olika kommuner kan göra på olika sätt. Några kommer säkert satsa på att köpa in färska råvaror, någon annan kommer att se till att jobba med att laga maten på plats på äldreboendet till exempel. En tredje kanske arbetar med ekologiska varor.

Ska smaka bättre

Hurvida målet är mätbart eller ej återstår. Till skillnad mot Miljöpartiet som i Almedalen gav vallöftet om fem procent ekologisk mat i offentliga kök till år 2020.

Lööf ber om att få återkomma mer specifikt med hur det nationella matlyftet ska utformas. Men hon understryker att maten inte ska behöva färdas över halva jordklotet för att hamna på våra tallrikar.

– En röst på Centerpartiet är en röst på säker mat odlad nära dig.

Däremot vill hon inte kräva att maten ska vara närodlad.

– Nej, vi kan inte ställa krav på närodlad och det är bra. Vi tror på frihandel. EU är en del av den. Vi ska i stället ställa krav på kortare transporter och minst följa djurskyddslagstiftningen.

Förslaget är ännu inte förankrat hos de övriga Allianspartierna.

– Vi får se om vi får med det i budgeten. Det är en förhandling inom Alliansen.

ARTIKELN HANDLAR OM