Tände ljus för tsunamins offer

Av: Erik Wiman

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 10

KHAO LAK. 543 svenskar dog i flodvågen.

I dag tändes ett ljus för var och en av dem på en av de drabbade stränderna i Khao Lak.

– På något sätt ser jag den här dagen som ett slags avslut, säger Emelie Ohlsson som förlorade sin syster Pauline just här.

Varje blick ut mot det gröna vattnet gör det omöjligt att inte tänka på vad som hände här för exakt tio år sedan. Hur det meditativa lugnet på stränderna i Khao Lak på ett ögonblick förvandlades till helvetet på jorden när havet först försvann och sedan kom tillbaka som en kraft ingen någonsin skådat.

I dag var havet helt stilla så när på jämna dyningar mot strandkanten. Det var med den fonden som omkring 500 svenskar samlades på stranden nedanför Orchid Beach Resort för att på tioårsdagen hedra offren.

”Gläd er åt livet”

En av de som var på plats var Sanna Barrljung som aldrig fick återse sina två söner Max och Martin. De blev bara 17 respektive 19 år gamla.

Från scenen höll hon ett kort tal om sorgen och saknaden.

– Att vara människa är skörhet, det enda vi äger är detta andetag, sa hon i ett citat av den tidigare biskopen Martin Lönnebo.

– Gläd er åt livet, stöd varandra och fatta mod, minns de döda och älska de levande.

Många av de anhöriga till flodvågens offer har valt att återvända till den thailändska östkusten gång på gång.

– För mig känner jag att det här är ett slags avslut, säger Emelie Ohlsson, som förlorade sin syster Pauline.

– Det är verkligen blandade känslor, jag är här med min familj och det känns bra, men samtidigt kommer sorgen tillbaka, det var ju här allt hände.

Ett ljus för varje svensk

Minnesceremonin pågick i en dryg timme samtidigt som skymningen la sig över Khao Lak. Efteråt placerades 543 ljus i en båge på stranden. Ett ljus för varje svensk som förlorade livet i vattenmassorna.

Lottie Knutson, var informationschef på Fritidsresor när beskedet kom. Charterbolaget hade just satsat stort i Khao Lak, den sömniga trakten skulle bli svenskarnas nya drömresmål i Sydostasien.

Tsunamin ändrade allt.

– Det väcker fortfarande så mycket känslor att komma hit, säger Lottie Knutson.

Under de första dagarnas kaos när svenska staten visade prov på allt annat än trygghet och handlingskraft, kom hon för många att bli en samlande kraft. I går bar hon åter på plats i Khao Lak.

– Som person kan man hantera kriser på så många sätt, det går inte att säga vad som är rätt eller fel. Jag känner ett slags lugn och fokus och det var nog viktigt just de där dagarna.

Det tog lång tid innan hon själv fann tid att sörja, men nu finns sorgen där.

– Det är något jag alltid bär med mig och därför är det viktigt för mig att återvända hit.

Publicerad: