Åkesson har svårt att svara om invandring

NYHETER

Sverigedemokraterna lyfter upp Syrien och Irak som humanitära katastrofer.

Och lovar att man inte vill ta bort asylrätten.

Jimmie Åkesson hade svårt att svara på hur partiet ska minska invandringen med 90 procent, då SD:s valmanifest presenterades i dag.

– Det blir så enligt våra beräkningar, sa han.

SD presenterade vidlyftiga satsningar som fler vårdplatser, slopad pensionärsskatt och höjda garantipensioner, för sammanlagt 324 miljarder kronor.

Mestadels är satsningarna tänkta att finansieras genom 90 procents minskad invandring.

Sa fel på miljoner och miljarder

Enligt SD-ledaren Åkesson bekräftade statsminister Fredrik Reinfeldts tal att "det bara är invandring vi har råd med", med regeringens prioriteringar.

SD:s utrikespolitiska talesperson Julia Kronlid tog upp läget i Irak och Syrien.

– Miljoner flyr från sina hem, ofta bara med kläderna de har på sig. Vi står inför den värsta flyktingkatastrofen någonsin, sa hon, och visade bild från när hon och Åkesson leende besökte ett flyktingläger i Jordanien i våras.

Hon visade staplar över hur mycket Sverige betalar för att ta emot 79 000 flyktingar, och hur många flyktingar FN:s flyktingorgan UNHCR hjälper för bara lite mer.

– De hjälper 39 miljarder flyktingar. Nej, miljoner. Det är så mycket att hålla reda på, skrattade hon.

"Inget brott mot asylrätten"

SD vill lägga 8,5 miljarder på bistånd, för att hjälpa flyktingar i sina närområden i stället för i Sverige, uppgav hon.

Kronlid tryckte också på att SD inte vill stoppa asylinvandringen, utan framför allt ändra uppehållstillstånd från permanenta till tillfälliga.

– Det kan ni fråga UNHCR om. Det är inget brott mot asylrätten att vilja förändra uppehållstillstånd till tillfälliga.

SD-ledaren Jimmie Åkesson angav upprepat att SD:s politik kommer att minska invandringen med 90 procent. Men på frågan om hur, konkret, hade han svårt att svara.

– Vi vill framför allt se till att Sverige och andra länder följer Dublinförordningen. De flesta som kommer hit kommer via landvägen och då ska de rimligtvis söka asyl i ett annat land.

Budget bygger på EU-välvilja

Enligt Åkesson ska andra EU-länder fås att bättre följa förordningen genom påtryckningar. Att få bättre styr på Dublinförordningen ska enligt honom leda till en stor del av 90-procentsminskningen. Hur stor del kunde han dock inte svara på.

– Det är enligt våra beräkningar.

Är det inte vanskligt att bygga hela sin politik på hur andra länder följer Dublinförordningen? undrade en journalist under pressträffen.

– Med vår politik har vi beräknat att invandringen kommer att minska med 90 procent, återupprepade Åkesson.

Men migrationsminister Tobias Billström (M) har ju försökt att trycka på för att andra EU-länder ska ta sitt ansvar och ta emot fler flyktingar, invände en annan journalist.

– Om det är någon som inte tror att SD har för avsikt att minska invandringen så är den nog ganska ensam om det, sa Mattias Karlsson (SD).

Men hur konkret ska det gå till? upprepade flera journalister.

– Vi har presenterat våra förslag nu, sa Åkesson.

ARTIKELN HANDLAR OM