Nu jublar svampälskarna

Av: Sepáram Damon Dastory

Publicerad:
Uppdaterad:

Från sommartorka till guldsäsong

Den torra sommaren ställde till det ordentligt för svampplockarna.

Men nu kan de jubla igen. Kantarellsäsongen är här.

– Jag förutspår en fin höst men mycket svamp, säger Christina Brunsell, svampkonsulent.

Värmeböljan i juli fick svamparna att raskt torka bort och det har varit ett tungt år för svampplockarna.

– Kantarellsäsongen började strax efter midsommar men sommartorkan gjorde att den lade av helt, säger svampkonsulenten Christine Brunsell.

”Förutspår mycket svamp”

Nu har vinden vänt. I takt med den blöta inledningen på hösten är svampsäsongen i gång på allvar igen. Normalt drar svampsäsongen i gång i slutet av augusti för att kulminera i september. Enligt Brunsell kommer den pågå från augusti till september och in i oktober.

– Jag förutspår att det kommer bli en fin höst med mycket svamp, säger Christine Brunsell.

Det är svårt att peka ut exakt var svampentusiasterna kan fynda som bäst. Där det regnat mycket kan massvis med kantareller sticka upp runt 14 dagar efter, förklarar svampexperten Michael Krikorev som också driver Svampguiden.com.

– Det är olika över hela landet men Fjällbjörskogen och i skogarna kring fjällen, där brukar folk åka och plocka kassvis med kantareller, säger han.

Familjeangelägenhet

Samtidigt råder en hemlighetsfull kultur bland svamplockarna.

 – Inte sällan har man sina egna svampställen och det blir på något sätt en familjeangelägenhet. Men det är det som är tjusningen, säger Christina brunsell. 

Om man vill börja plocka svamp som nybörjare, vad ska man tänka på?

– Att vara säker på vad man äter för att undvika giftiga och farliga svampar. Första gången ska man helst gå med någon som kan svamp eller gå med i en svampcirkel. En ordentlig svampbok är att rekommendera, säger Christina Brunsell.

Publicerad: