Nytt nazistmöte i Helsingborg

1 av 2 | Foto: KRISTER HANSSON
NYHETER

Sedan klockan 18 i dag håller Svenskarnas parti sitt tredje möte för dagen, nu på Sundstorget i Helsingborg. Efter händelserna i Malmö kommer dock inte polisen att förstärka inför mötet i Helsingborg.

– Nej, vi har redan förstärkning från polisen i Västra Götaland och Stockholm. Det är hela kavalleriet här med ridande poliser, underrättelsepolis och dialogpolis samt helikopter, säger Skånepolisens presstalesperson Eva-Gun Westford till TT.

Strax före torgmötet ska inledas i Helsingborg har också motdemonstranter samlats och för oväsen för att störa. Enligt polis rör det sig om cirka 400-500 demonstranter, rapporterar TT:s reporter på plats. Det är också stor uppslutning poliser och bland annat ett 20-tal piketbussar. Ett flertal restauranger i området har valt att stänga under lördagskvällen. Svenskarnas parti ville ursprungligen hålla till på Stortorget men fick nej av polisen.

Inga hårdföra grupper dök upp

När mötet på Sundstorget i Helsingborg startade vid 18-tiden var stämningen långt ifrån så uppskruvad och hätsk som den var i Malmö några timmar tidigare. Motdemonstranterna gjorde sitt bästa för att överrösta Svenskarnas partis partiledare Stefan Jacobsson med burop, visselkonserter och nyckelskramlande, men de mer hårdföra grupper som dök upp i Limhamn syntes inte till.

Då och då under Jacobssons tal bildades små talkörer – "Inga nazister på våra gator", skanderade en grupp, "Dra åt helvete" en annan. Men inga såg ut att vilja ta till våld, vare sig mot mötesdeltagarna eller polisen. Som i Limhamn talade Jacobsson från säkert avstånd från demonstranterna som hölls undan med hjälp av kravallstaket. Innanför detta fanns, förutom Jacobsson själv, fyra SVP-anhängare och 18 poliser.

Polisen: Inte slut än

Inte mycket av talet gick fram men styrkan i protesterna mattades dock under talets gång. Jacobsson uppehöll sig som väntat vid flykting- och invandrarpolitiken.

Polisen hade goda förhoppningar om att allt skulle avlöpa betydligt lugnare i Helsingborg än i Malmö.

– Men det är ju inte slut än, sade Skånepolisens informatör Patric Fors.

TT