Silvia: "Jag kunde bara inte låtsas"

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Nobbade Polarprisvinnaren Chuck Berry - på grund av hans traffickingdom

1 av 6

Drottning Silvia och prinsessan Madeleine nobbade Polarprisutdelningen.

Anledning: Chucks Berrys traffickingdom.
– Jag bara kände att jag inte kunde står där och låtsas som om det inte hade hänt något, säger Silvia till Aftonbladet.

I tisdagskväll hölls Polarprisutdelningen på Konserthuset i Stockholm.

Men två personer som skulle varit där lyste med sin frånvaro: drottning Silvia och prinsessan Madeleine.

Anledningen till att de valde att inte komma var att pristagaren Chuck Berry dömdes för att ha sysslat med människohandel i början av 1960-talet.

– Jag och prinsessan Madeleine fick veta det sent och det kändes inte okej att medverka med tanke på vårt långa arbete med Childhood, säger drottning Silvia till Aftonbladet.

Ville prata om det

Under onsdagsförmiddagen så var drottningen med på "De gamlas dar" ute på Ekerö och hon tyckte att det kändes självklart att berätta om sin markering:

– Det var ett svårt beslut. Vi har ju varit med nu i så många år och självklart tycker vi att det är ett viktigt pris. Att man ger pris till fantastiska människor som är musikskapare. Också dessa två igår, Chuck Berry som är en fantastisk artist. Sen var det naturligtvis också Peter Sellars . Men väldigt sent fick jag veta att Chuck Berry haft … ja…. i sin ungdom. Det var svåra frågor. Och jag bara kände bara att jag inte kunde står där och låtsas som om det inte hade hänt något, säger drottningen till Aftonbladet.

"Kunde inte låtsas"

Silvia fortsätter:

– Jag hoppas verkligen att alla förstår och respekterar det att jag... Det är klart jag ville hylla dem som musiker och därför var jag också där på middagen. Polar är också ett fantastiskt pris så det ville jag också stödja. Jag ville inte skada någon men jag kunde inte vara där och låtsas som att det var helt okej.

Silvia berättar att man har diskuterat Chuck Berrys dom i kungafamiljen.

Stöd av kungen

– Kungen, kronprinsessan, prins Daniel och också prinsessan Madeleine och Christopher stödjer mig och förstår mig. Kungen var också där och delade ut priset till två musikaliska genier. Men jag kunde bara inte. Jag ville inte dra uppmärksamhet till det på något sätt men jag hoppas alla förstår det.

Men både drottningen och prinsessan Madeleine har jobbat mot trafficking ganska länge, kändes det självklart att utebli?

– Ja. Nu är det också så att jag just i dag på eftermiddagen kommer inviga Europas största barnahus och det är ju för barn som blivit sexuellt utnyttjade. Så det kändes så fel plötsligt att vara där i går.

Publicerad: