Nyheter

Saudiarabiens kung har dött

Av: 

Olof Svensson

Erik Melin

NYHETER

Saudiarabiens kung Abdullah har dött, rapporterar saudisk tv.

Kungen har vårdats på sjukhus en längre tid.

Bland de som framfört sina kondoleanser finns Barack Obama.

Kung Abdullah har vårdats på sjukhus sedan december, bland annat för en svårartad lunginflammation.

Han dog klockan 01 på fredagen, enligt ett uttalande från det saudiska kungahuset, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Kort innan beskedet bröt saudisk tv den ordinarie sändningen och började sända läsningar ur koranen - något som enligt Reuters är ett tecken på att en kunglighet avlidigt.

Kronprins, Salman bin Abdulaziz, 79, blir nu landets nya kung.

Moderniserade Saudiarabien

Abdullah blev kronpris 1995 och fick då ett stort inflytande över Saudiarabien. Han förde landet i en mer liberal riktning och tog ett stort närmande till USA. Efter attackerna mot World trade center besökte han USA:s president George Bush vid två tillfällen i Texas. 15 av de 19 flygplanskaparna som var delaktiga i attentaten kom från Saudiarabien och under de följande åren deltog Abdullah i USA:s och västvärldens kamp mot al-Qaida. Bland annat jagade han ut terrornätverket ur Saudiarabien.

USA:s nuvarande president Barack Obama var snabb med att framföra sina och landets kondoleanser till Saudiarabien.

– Det är med djup respekt som jag jag uttrycker mina personliga kondoleanser och det amerikanska folkets sympati till Kung Abdullahs familj och Saudiarabiens folk, säger Obama i ett uttalande.

Obama säger också att Abdullah fungerat som en kritisk kraft i Saudiarabiens moderniseringsprocess och fungerat som en ledare för arabiska och islamiska länder. Han har även varit en viktig partner för USA för att försäkra lugn i Mellanöstern.

– Närheten och styrkan i partnerskapet mellan våra två länder är del av det arv Kung Abdullah lämnar efter sig. Må gud skänka honom frid, säger Obama.

Även USA:s tidigare president, George H.W. Bush uttalar sig.

– Jag är mycket ledsen över nyheten om min vän och kollega kung Abdullah. När jag var president så var hans majestät alltid en klok och pålitlig allierad som hjälpte våra nationer att bygga vidare på den strategiska relation som funnits sedan andra världskriget. Barbara och hela Bush-familjen sänder våra innerligaste kondoleanser till våra vänner i Saudiarabien.

Hårt kritiserad

Efter att han blivit kung 2005 fortsatte Abdullah att modernisera landet. Han lovade kvinnor rösträtt, gjorde det möjligt för kvinnor att bli ministrar och tillät en del kvinnor att arbeta som advokater. Han öppnade även ett universitet där kvinnor och män delade samma klassrum, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Samtidigt har kritiken mot att han styr en diktatur som begår mängder med allvarliga övergrepp mot befolkningen fortsatt. Kvinnor diskrimineras fortfarande svårt och yttrandefriheten är mycket begränsad. Det tillåts heller ingen kritik mot kungafamiljen eller islam.

Nyligen dömdes en saudisk bloggare till tio års fängelse och tusen piskrapp. Tidigare i veckan fördömde svenska UD straffet och framförde det direkt till Saudiarabien.

Så sent som i går så gjorde hemsidan Middle East Eye, som fokuserar på nyheter från Mellanöstern och är kritisk mot Saudiarabien, en jämförelse mellan landet och terrororganisationen IS. De menar att straffen som utdelas av landet och terrororganisationen i många fall är identiska eller väldigt lika.

2011 besökte kung Carl Gustaf Saudiarabien och delade ut en scoututmärkelse till Abdullah - något som han kritiserades för.

Abdullah blev 90 år.

ANNONS

Köp den populära muminmuggen Fiske till rabatterat pris hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter