Flickan får 27 slag - kompisarna filmar

avKlara Askerup

Polisen: ”Hon hade kunnat få hjärnskador eller avlidit”

En flicka i 15-årsåldern lurades ner i ett garage utanför Stockholm – där väntade 14-åringen och hennes kompisar.

Flickan tvingades ta emot 27 slag mot huvudet samtidigt som ett gäng ungdomar såg på och filmade allt.

– 14-åringen har verkligen planerat det, säger Petra Westerberg gruppchef på polisen i Vallentuna.

I slutet av januari lockades flickan ensam in i ett garage i Vallentuna, utanför Stockholm.

Där väntade en 14-årig flicka tillsammans med ett tiotal andra ungdomar. Hon hade lurat dit flickan – så att hon kunde misshandla henne.

Misshandeln inleddes med att 14-åringen slog flickan till marken. Därefter delade hon ut 27 knytnävsslag, dunkade flickans huvud i asfalten, sparkade henne i ryggen, magen och i huvudet. Runt omkring stod de andra ungdomarna, både flickor och pojkar, och såg på samtidigt som de filmade misshandeln.

”Ber om hjälp”

– Eftersom hela händelsen finns på film så det går inte att ducka för det här, säger Petra Westerberg, tillförordnad gruppchef på polisen i Vallentuna.

Filmen har spridits i efterhand bland ungdomar och det är utifrån den som även polis kunnat se vad som har hänt och vilka som varit involverade.

– Det man reagerar på här är att 14-åringen verkligen har planerat det. Sedan att det står så många runt omkring utan att ingripa trots att hon ligger ned och ber om hjälp.

”En del mår väldigt dåligt”

Polisen reagerar även på ungdomarnas tongångar i filmen. De kommer bland annat med uppmaningar som ”ta bort händerna” för att misshandeln ska synas bättre på filmen.

Petra Westerberg har förhört den 14-åriga flickan och hennes föräldrar. Hon har även kontaktat ungdomarna som bevittnat misshandeln för att prata med dem och deras föräldrar.

–  Några har sagt att de har varit tagna av händelsen och en del mår väldigt dåligt över att de inte gjorde någonting.

”Hade kunnat gå värre”

Petra Westerberg tror att föräldrar och andra vuxna måste prata mer med unga om empati, grupptryck och vikten av att våga säga ifrån. 

– Det här hade kunnat gå så mycket värre, hon hade kunnat få hjärnskador eller avlidit. Då tror jag att det hade känts väldigt jobbigt för dem som stått där och inte gjort någonting, säger Petra Westerberg.

Nu har ärendet lämnat över till socialtjänsten, eftersom den 14-åriga flickan inte är straffmyndig. Den misshandlade flickan fick inga allvarliga fysiska skador.

ARTIKELN HANDLAR OM

Vallentuna

Brott