Terrordåden i Köpenhamn

Klasskamraten: ”Han satt helst ensam i ett hörn”

Av: 

Anders Munck

Kenan Habul

NYHETER

KÖPENHAMN/STOCKHOLM

Omar Abdel Hamid El-Hussein har dömts för flera våldbrott – senast en knivskärning. 

Där 22-åringen bodde känner få till honom och han beskrivs som en ensling.

– Han höll sig mycket för sig själv, säger en tidigare klasskamrat.

Mjølnerparken är ett område i Nørrebo känt för hög arbetslöshet. Och kameraövervakning. För några år sedan installerades kamerorna i entréerna, i hissarna, i källarna och i containergården. Allt med syftet att sätta stopp för vandaliseringen.

Det är här Omar Abdel Hamid El-Hussein ska ha bott. Fyravåningshus ramar in gårdar med klätterställningar och bänkar. På söndagskvällen är området nästan öde.

De vi träffar ute skakar bara på huvudet när vi frågar om Omar Abdel Hamid El-Hussein. Samma sak säger flera andra boende i området. Två bröder Muhammed och Ahmed har bott i Mjølnareparken i hela sitt liv. De är båda över 20 år.

– Här aldrig sett honom här, säger de.

”Alla känner alla här”

En ung kvinna kommer gående över en av gårdarna. Hon är den första som nickar igenkännande när vi visar den korniga bilden från en dansk tidnings nyhetssida.

– Alla känner alla här, även om jag inte umgicks med honom. Jag kan visa er var han bodde, säger hon.

Vi stannar utanför nummer 38. Tidigare under söndagen var byggnaden full av poliser. I uniformer och civilklädda, beväpnade med k-pistar och med hundar i koppel sökte de igenom en lägenhet på andra våningen i flera timmar.

– Jag tror att antingen han eller hans tjej bodde här, säger den unga kvinnan innan hon skyndar vidare.

Vill inte ha sitt namn i tidningen

Porten är olåst. En kvinna med sjal på huvudet kommer ut från en av lägenheterna. Precis som alla andra vi pratar med i kväll vill hon inte ha sitt namn i tidningen.

– Visst har jag sett honom här på Nørrebro. Men jag tror inte att han har bott här.

Polisen genomsökte även hennes lägenhet. De bara berättade att det hade med terrordådet att göra.

– Jag vill framföra mina kondoleanser till de dödade männens familjer. Det är en stor tragedi det som har hänt, säger hon innan hon stänger om sig.

En tidigare klasskamrat på danska motsvarigheten till Komvux minns Omar Abdel Hamid El-Hussein bättre.

– Han deltog inte i de sociala arrangemangen. Han var aldrig på klassfester eller var ute med oss andra, säger klasskamraten Victor till Ekstra Bladet.

När de andra killarna satt tillsammans i klassrummet satt Omar Abdel Hamid El-Hussein ensam i ett hörn.

”Han älskade att diskutera islam”

Victor minns också Omar Abdel Hamid El-Hussein som diskussionslysten på gränsen till aggressiv – när han var intresserad. Annars var han mest tyst.

– Han älskade att diskutera islam. Sedan diskuterade han ofta Israel- och Palestinakonflikten. Han var inte rädd för att säga öppet att han hatade judar, säger Victor.

Omar Abdel Hamid El-Hussein var dömd för flera våldsbrott, senast en knivskärning av en 19-åring. Brottet dömdes han för i december, men släpptes redan för två veckor sedan på grund av att han suttit lång tid i häktet.

Allt tyder på att det var just i fängelset Omar Abdel Hamid El-Hussein radikaliserades, skriver Ekstra Bladet.

22-åringen hade enligt polisen kopplingar till det kriminella gänget Brothas, men ska i kriminella kretsar inte ha visat tecken på att vara radikal i sin tro. Men detta ändrades efter ett fängelsestraff på ett år efter en knivskärning i november 2013, skriver Ekstra Bladet.

Omar Abdel Hamid El-Hussein ska däremot inte ha varit medlem i Brothas.

– Vi vet vem han är, då han är bosatt i Mjølnerparken. Men har var inte en av oss. Han var en ensling som höll sig för sig själv, säger en talesman för Brothas till Berlingske Tidende.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sommardeal - Prova BookBeat gratis i en månad!

BookBeat

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Terrordåden i Köpenhamn

ÄMNEN I ARTIKELN

Terrordåden i Köpenhamn