Hittade försvunnen Sherlock Holmes-novell

Av: Anders Munck

Publicerad:
1 av 4 | Foto: SWNS.COM
Brittiska The Telegraph var först ut med nyheten om Sherlock-novellen. Berättelsen var en del i en novellsamling som historikern Walter Elliot hade hittat på sin vind i staden Selkirk i Skottland. Novellsamlingen gavs ut i samband med en insamling till bygget av en ny bro i Selkirk i början av 1900-talet. Tanken var att boken skulle dra in pengar till brobygget.

Boken låg bortglömd på en vind i 50 år.

Där hittades nyligen – och inuti en opublicerad berättelse med Sherlock Holmes.

Walter Elliot, 80, fick den 48 sidor tunna boken för 50 år sedan av en vän. Den hamnade på hans vind och glömdes bort, till alldeles nyligen när han gick igenom vinden igen. Det var då han upptäckte att det faktiskt fanns en tidigare okänd berättelse med Sherlock Holmes av Arthur Conan Doyle inuti, enligt brittiska Telegraph.

– Vad jag vet är den inte publicerad tidigare, säger Walter Elliot.

Till ny bro

Novellsamlingen trycktes i början av 1900-talet i staden Selkirk, där Conan Doyle ofta vistades. Anledningen var att staden behövde få in pengar och att Doyle ville hjälpa till.

– Det fanns en träbro i Selkirk som sattes upp innan staden råkade ut för en översvämning 1902. Det saknades pengar för att ersätta den, så man beslöt att ha en insamling. Ett stort antal människor hjälpte till på olika sätt, och nästan alla i staden hjälpte till på något sätt, säger Walter Elliot, som är historiker.

Gav 560 pund

Han har ingen aning om hur mycket pengar boken drog in.

– Men på två dagar tror jag hela insamlingen gav 560 pund, vilket var en rejäl summa på den tiden.

Insamlingen gav också resultat eftersom stadens ledning lät bygga en ny bro av järn som står kvar än idag.

Boken kommer nu att visas på ett lokalt museum. Det går även att läsa Sherlock Holmes-berättelsen på Telegraphs sajt.

Publicerad: