Anmäler Romson och Löfven för anställning av Yvonne Ruwaida

Yvonne Ruwaida har fått jobb på Miljödepartementet för att arbeta som samordnande statssekreterare till MP:s båda språkrör, som är ministrar på olika departement. 

Det har fått Mathias Sundin (FP) att anmäla Romson till Konstitutionsutskottet.

– Internt partiarbete ska skötas inom partierna, det ska det inte användas pengar till som är avsedda för regeringsarbete, säger han.

Den 14 oktober skickade Miljödepartementet ut ett pressmeddelade där det meddelades att Yvonne Ruwaida, en veteran i partiet, utsetts till statssekreterare hos klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP). Där stod också att hon i sin "nya roll skulle arbeta som samordnande statssekreterare" till Miljöpartiets båda språkrör Åsa Romson och Gustav Fridolin, som i sin roll som utbildningsminister leder Utbildningsdepartementet.

Utnämningen har fått riksdagsledamoten Mathias Sundin (FP) att reagera och nu har han anmält Romson till Konstitutionsutskottet, där han själv är ledamot.

"Det är inte tillåtet enligt förordningen"

Han menar att Ruwaidas roll strider mot vad regeringsförordningen säger om vad en statssekreterare ska göra.

– Rollen får inte vara att vara någon samordnare mellan två olika språkrör eller ha någon partipolitisk funktion. Det står tydligt i regeringskansliets pressmeddelande att hon ska ha en sådan samordnade roll mellan de två språkrören i Miljöpartiet. Det är helt enkelt inte tillåtet enligt den förordning som gäller. Därför vill jag att Konstitutionsutskottet granskar det här, säger Mathias Sundin.

Under den förra Alliansregeringen inrättades ett samordningskansli på Statsrådsberedningen där de fyra partierna förhandlade kontinuerligt. Den nya regeringen har en liknande konstruktion som leds av Mats Andersson (S) och Per Ängquist (MP) som är statssekreterare.

Det är också där som Ruwaida borde placerats, menar Sundin.

– Ska hon ha en samordnande roll för regeringens arbete ska hon sitta i samordningskansliet. Men ska hon ha en samordnande roll för två språkrör skulle det ha skötts inom Miljöpartiet själva. Man ska inte använda skattepengar som är avsedda för regeringens uppdrag för att lösa samarbetsfrågor mellan Romson och Fridolin, säger han.

Menar att det finns andra sätt

Han menar att "internt partiarbete ska skötas inom partierna".

– Det är MP som valt en modell med två partiledare, det ska inte skattebetalarna behöva betala för att det ska funka. Jag tycker det är häpnadsväckande missbruk av regeringsmakten som vi ser här.

Han menar att det finns andra sätt för språkrören att kommunicera.

– De kan skicka sms, skriva mejl, ringa eller äta lunch ihop. Det är bra mycket billigare än en statssekreterarlön. Vi måste i KU ta reda på vad för roll som Yvonne Ruwaida är tänkt att ha och hur det här förklaras.

"Missvisande formulering"

Åsa Romsons pressekreterare Helena Hellström Gefwert lämnar följande skriftliga kommentar:

– Det första pressmeddelandet innehöll en missvisande och otydlig formulering. Det som gäller är att Yvonne Ruwaida är anställd som statssekreterare hos klimat- och miljöminister Åsa Romson, med ansvar bland annat för klimatrelaterade frågor och kärnsäkerhet.

Anmälan riktar sig också mot statsminister Stefan Löfven (S) eftersom han är ytterst ansvarig för beslut om tillsättning av statssekreterare.

Tidigare i dag KU-anmäldes finansminister Magdalena Andersson (S) av Moderaterna.

Publisert: