Valåret 2014

Ny käftsmäll för Moderaterna

Av: 

Josefin Westin

NYHETER

Här kommer nästa käftsmäll för valgeneralen Kent Persson.

Moderaterna rasar i senaste Aftonbladet/United Minds till rekordlåga nivåer – under 20 procent.

– Det nedåtgående trenden fortsätter, säger Felix Åberg på United Minds.

I senaste Aftonbladet/ United minds får Moderaterna sitt lägsta stöd sedan mätningarna inleddes efter valet 2010 och hamnar precis under 20 procent på 19,7, en minskning med 1,9 procentenheter.

– Den nedåtgående trenden för Moderaterna fortsätter. Det har varit på väg ner i många månader om inte år. Det är så klart motigt för både Moderaterna och Alliansen, som helhet, säger Felix Åberg på United Minds.

Kampanjledaren Kent Perssons (M) huvudbry beror denna gång, enligt Åberg, på att det precis varit EU-val – då M och S traditionellt brukar tappa.

Även Socialdemokraterna backar

Även S backar – och gör sitt sämsta resultat sedan Stefan Löfven tillträdde som partiledare i slutet av januari 2012 med ett tapp på 3,8 procentenheter till 30,8 procent.

S mål till riksdagsvalet är 35.

Enligt partisekreterare Carin Jämtin (S) har partiet missgynnats av att det varit en spretig politisk agenda:

– För att nå dit måste vi föra tillbaka den politiska debatten till jobb, skola och välfärd. Det vill säga de frågor som svenskarna tycker är de viktigaste i inrikespolitiken.

Trots att S förlorar röstandelar har de rödgröna partierna ett starkt grepp med en klar majoritet på 51,6 procent. Framför allt tackvare Miljöpartiet som rycker fram.

Gapet mellan blocken ligger därför kvar på 17 procentenheter trots Socialdemokraternas ras. Och M har inte direkt någon draghjälp av resten av Allianspartierna. KD ökar medan C ligger kvar under de fyra procenten och FP backar marginellt till 5,8 procent.

Under helgen publicerade Expressen/Demoskop lika dystra siffror där M hamnade på 18,5 procent. Flera högt uppsatta M-profiler, däribland Ulf Adelsohn, ifrågasatte då partisekreteraren och valgeneralen Kent Persson:

– Ibland måste man byta ut den som inte är i bra form, sa Adelsohn tillsammans med hundra andra som krävde Perssons avgång till Expressen.

Det är inte första gången som det har blåst kring Persson. Redan som ny partisekreterare 2012 var han ifrågasatt och sedan dess har en lång rad av hans nyckelmedarbetare hoppat av.

När nu dessutom M gjorde sitt sämste EU-val någonsin för några veckor sedan har inte kritiken låtit vänta på sig.

Vägrar ställa upp på intervju

Kent Persson vägrar dock att ställa upp på en muntlig telefonintervju med anledning av skräcksiffrorna från Aftonbladet/ United Minds. Detta trots att han tidigare under veckan utlovat en intervju under gårdagen.

I stället skickar han skriftliga kommentarer till mätningen via partiets pressekreterare Anna Lööf.

– Han ville hålla det till skriftliga svar i dag (läs: i går), säger hon.

Anledningen till detta får vi inga svar på.

I sina skriftliga svar skyller Kent Persson partiets bottenresultat på europaparlamentsvalet. Han duckar för kritiken och "blickar nu framåt":

”Vi har hårt arbete framför oss och erfarenheten från tidigare val är att väljarna är påverkningsbara ända fram till valdagen. Många väljare är osäkra och lättrörliga.”

Som väntat vill han nu fokusera på partiets hjärtefråga - jobben.

”Det är den viktigaste.”

ANNONS

Hur mycket betalar du i el? Jämför priser och hitta ett elavtal som passar dig.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Valåret 2014