”Jag känner mig så ensam”

Uppdaterad 2014-06-21 | Publicerad 2014-06-20

Föräldrarnas semester – en lång mardröm för de glömda barnen

Den största faran med föräldrar som dricker mer under semestertider är att ingen vuxen ser de barn som lämnas vind för våg under sommarlovet.

Tonerna av ”I denna ljuva sommartid” har klingat ut – men för många barn är sommarlovet bitterljuvt.

Att plocka undan tomflaskor och ansvara för ­berusade föräldrar är verkligheten för många unga.

De kallas de glömda barnen. ­Under sommaren lämnas barn till miss­brukande föräldrar ofta ensamma med ett stort ansvar.

– De allra flesta som är missbrukare sitter inte på en parkbänk. De syns inte eftersom de ­sitter hemma. I stället får barnen plocka undan tomflaskor och torka spyor i hemmet, säger Mia Sundelin, samordnare på Can, Centralförbundet för alkohol och narkotikafrågor.

Fara att ingen ser

Mellan 4,5 och 5,5 procent av landets unga under 18 år hade 2012 en förälder som var inskriven i beroende- ­eller missbruksvård enligt Cans kartläggning. Men ­alla får inte vård och mörker­talet är stort.

– De flesta dricker mer under semestertiden. Den största faran är att någon vuxen inte ser de här barnen och att de lämnas vind för våg under sommaren, säger Mia Sundelin.

Blir vuxna tidigt

Barn som växer upp med alkoholiserade föräldrar saknar ofta stöd och tvingas bli vuxna tidigt. 80 ung­domar till missbrukande föräldrar tillbringar just nu lediga sommardagar i Hälsinglands skogar för att ges möjlighet att bara vara barn.

”Jag är här för att min pappa är alkoholist och jag ­känner mig så jävla ensam. Jag behöver det här”, skriver ett av barnen.

Lägret anordnas av anhörigorganisationen Maskrosbarn för unga med föräldrar som missbrukar. Här varvas grill­kvällar och utflykter med stödsamtal.

– Barnen får möjlighet att komma hem­ifrån ett tag, hemma har de ofta mycket ansvar både för föräldrar och syskon. Här får de träffa andra i liknande situation och veta att de inte är ensamma, säger Sandra Patel Seropian, barnombud och chef för opinions­bildning på Maskrosbarn.

Alkoholintaget ökar

Efter tio år med sjunkande alkoholkonsumtion i Sverige ökade intaget under 2013 enligt Can. Förra året uppgick konsumtionen till nästan tio liter ren alkohol per invånare.

Det är en ökning med nio procent jämfört med 2012.

Att dricka mer på semestern är inte ovanligt. Sex av tio uppger att de dricker mer alkohol under semestern, enligt en undersökning från Sifo.

– Att många dricker ­både mer och oftare under ­semestern är inte så för­vånande. Det finns många tillfällen att dricka alkohol under semestern, faran med detta är om semestervanorna hänger kvar även efter sommaren, säger Magnus Jägerskog, vd på IQ som ­beställt undersökningen.

Tips kring alkohol och semester:

Bestäm dig före semestern för när och hur du tänker dricka alkohol. Med en målbild ökar också chansen att det blir så.

Prata med din partner och familj om hur ni ser på alkohol under semestern. Varva med alkoholfria alternativ ­eller drick varannan vatten.

ANNONS