Valen landade på båten – Jennifer dog

1 av 2 | Foto: Det var i onsdags som kanadensiskan Jennifer Karren, 35, från Calgary och åtta andra turister färdades i en gummibåt utanför Cabo San Lucas i Mexiko. De var på väg tillbaka från en snorklingstur. Då rammades båten av en gråval som plötsligt dykt upp ur vattnet framför dem.
Jennifer Karren föll över relingen. Båtkaptenen och en annan turist hoppade i vattnet och drog upp henne på båten igen.
NYHETER

På väg från en snorklingstripp dök en gråval upp och landade mot båten.

Jennifer Karren, 35, slungades i vattnet och avled senare på sjukhus.

Det var i onsdags som kanadensiskan Jennifer Karren, 35, från Calgary och åtta andra turister färdades i en gummibåt utanför Cabo San Lucas i Mexiko. De var på väg tillbaka från en snorklingstur. Då rammades båten av en gråval som plötsligt dykt upp ur vattnet framför dem.

Jennifer Karren föll över relingen. Båtkaptenen och en annan turist hoppade i vattnet och drog upp henne på båten igen.

Osannolik otur

En sjuksköterska som fanns med på båten utförde hjärt- och lungräddning. Jennifer transporterades sedan i ilfart till ett närliggande privatsjukhus, men där konstaterade läkare att hon var död.

Hon reste till Mexiko tillsammans med sin make och sina föräldrar, som efter händelsen fick krishjälp på plats enligt CBC News.

"Våra tankar är med familjen och vännerna till en kanadensisk medborgare som avled i Mexiko, skriver talespersonen Diana Khaddaj från Mexikos utrikesdepartement i ett mejl till tv-kanalen.

Fem andra passagerare skadades i olyckan, varav två allvarligt. De förväntas dock överleva. Enligt turoperatören var orsaken att gråvalen krockade in i sidan på båten. Båtkaptenen gjorde förgäves en manöver för att undvika valen som dykt upp framför båten.

I internationella medier beskrivs händelsen som en "freak accident" – en mycket ovanlig olyckshändelse.

Kan bli 15 meter

Gråvalar kan bli uppåt 15 meter långa och väga 35 ton så en kollision med en blir kraftig. De dyker ofta upp ur vattnet för att andas och myndigheterna uppmanar därför båtar att hålla ett säkerhetsavstånd under tiden på året de vandrar i området. De reglerna ska dock inte ha gällt i området utanför Cabo San Lucas.

Samma dag som olyckan inträffade ska Mexikanska myndigheter ha meddelat att antalet gråvalar i området är ovanligt många denna säsong.

ARTIKELN HANDLAR OM

Mexiko