Försvarets teori: Jonas Falk ska skickas till USA

Publicerad 2014-05-30

Jonas Falk, 41, kan komma att lämnas ut till en amerikansk polisorganisation.

Det hävdade hans försvarare i tingsrätten i dag – då den utpekade "knarkbaronen" häktades.

– Det pekar på att Jonas Falk ska studsa via Spanien till USA, säger Tobias Enoksson.

Jonas Falk - tidigare Jonas Oredsson - hann vara fri i 36 timmar.

På fredagseftermiddagen häktades han av Stockholms tingsrätt efter att en europeisk arresteringsorder skickats in till Sverige.

Spanska åklagare hävdar att Jonas Falk fört in och investerat 5,5 miljoner euro, drygt 50 miljoner kronor, i landet som han inte skattat för. Pengar som han tjänat genom illegal drogverksamhet, enligt åklagarna. Dessutom ska han ha varit medlem i en illegal kriminell organisation och sysslat med penningtvätt.

Hävdar USA är slutmålet

Under häktningsförhandlingarna hävdade Jonas Falks advokater att syftet med processen kan vara att deras klient ska utlämnas till USA.

Som stöd för teorin visade advokaten Tobias Enoksson upp den spanska versionen av arresteringsordern. Där finns en klausul som enligt honom inte finns med på översättningen till svenska. Enligt Enoksson slår de spanska åklagarna fast att om "länder som inte tillhör Europeiska unionen intresserar sig för gripandet och utlämningen så förbinder sig den utfärdande myndigheten att tillmötesgå begäran via diplomatiska kanaler".

– I vår värld är det inget annat land än USA som visat intresse, säger Tobias Enoksson.

"Ska studsa via Spanien"

Enligt Enoksson har den amerikanska polisorganisationen DEA varit involverad i förundersökningen om grovt narkotikabrott och narkotikasmuggling mot Jonas Falk i flera år. Han hävdar att organisationen gömt undan bevis och agerat i det fördolda.

– USA har en lite speciell syn när det gäller brottsmisstanke om narkotikabrott som det här målet gäller. De tycker sig ha en suveränitet oavsett vart brottet riktas. De menar att all kokaintransport som lämnar Colombia har USA jurisdiktion över, säger Tobias Enoksson efter häktningsförhandlingen.

Tidigare i veckan släpptes Jonas Falk fri av Svea hovrätt efter 3,5 år som häktad vilket tyder på att Jonas Falk kommer att frikännas.

Nu hävdar hans försvarare att planen är att Jonas Falk ska lagföras i annat land - för samma brott som han lagförs för i Sverige.

– Nu måste domstolen fråga sig om vi har inlett en process som på ett sätt tycks handla om ett kringgående av Sveriges vilja eller ovilja att lämna Jonas Falk direkt till USA. Det pekar på att Jonas Falk ska studsa via Spanien till USA, säger Tobias Enoksson.

"Väldigt spekulativt"

Tidigare överåklagaren Sven-Erik Alhem kommenterar försvarets teori som osannolik.

– Det låter för mig väldigt spekulativt och fullständigt fantastiskt om det skulle förhålla sig så. Men om det mot förmodan skulle vara så är det en extremt allvarlig sak. Ett rättvist förfarande under förundersökningen är enormt viktigt, säger Sven-Erik Alhem.

Han betonar att det inte finns några som helst hinder för samarbete - och utlämning till - andra länder.

– Samarbete inom ramen för det schyssta är fullkomligt naturligt och till och med positivt. Det finns många möjligheter till att lösa brott genom samarbete med andra länder. Men om man gör det i det fördolda för att uppnå ett syfte som inte finns reglerat blir det farligt.

Chefsåklagare Katarina Ringertz avböjde efter häktningsförhandlingarna att lämna en kommentar.

ANNONS