Här är alla partiernas valaffischer för 2014

Läs P3-profilen Torhammars betyg av valaffischerna

I dag presenterade Miljöpartiet och Moderaterna sina valaffischer.

Vänsterpartiets, Centerpartiets och Folkpartiets är redan släppta.

Nu kan Aftonbladet avslöja de resterande riksdagspartiernas:

– Vi vill återkoppla till filmerna som vi nu kör i tv-reklamen, säger Jan Larsson, Socialdemokraternas valledare. 

Med 34 dagar kvar till riksdagsvalet den 14 september har valtemperaturen höjts. En efter en har partierna presenterat sina valaffischer; Folkpartiet, Centerpartiet och Vänsterpartiet.

I dag avtäcktes även Miljöpartiets och Moderaternas på varsin pressträff med en timmes mellanrum.

”Lyfta de stora frågorna”

Miljöpartiets valaffischer täckte in skolan, klimatet och jobben. Partiet återanvänder även en av affischerna från EU-valet om översvämningar.

– Vi vill ha en sakpolitisk valrörelse och lyfta de stora frågorna där vi tycker att vi har en väldigt bra politik och där regeringen har misslyckats, säger partisekreterare Anders Wallner (MP).

Förutom affischerna kommer partiet att framför allt bedriva en digital valrörelse. MP skippar både tv-reklam och postutskick.

Men med en tydlig målsättning:

– Miljöpartiet ska befästa sin position som tredje största parti med tvåsiffrigt valresultat och för första gången ta plats i en regering.

Partiets stora motståndare är regeringen men också Sverigedemokraterna som också tävlar om att bli tredje största parti.

M har tagit S-slogan

Moderaterna har framför allt satsat på jobben i sina valaffischer men också skolan. Två av affischerna är i partiets profilfärg blå och den tredje frontas med partiets ordförande Fredrik Reinfeldt och i bakgrunden syns finansminister Anders Borg.

– Vi har tänkt att det ska vara ett tydligt budskap som väljarna ser att vi prioriterar jobben. Fredrik Reinfeldt och Anders Borg är våra främsta företrädare som har högst förtroende. De har också visat att de klarar av att hålla det vi lovar, säger Kent Persson (M), partisekreterare.

På skolaffischen står det "Mindre klasser. Mer kunskap." Ett budskap som annars vanligtvis brukar användas av huvudmotståndaren Socialdemokraterna.

”Vill göra det nu”

Nu kan Aftonbladet även släppa de resterande partierna valaffischer, Socialdemokraternas, Kristdemokraternas och Sverigedemokraterna.

SD:s kampanj heter "På riktigt":

– Med det vill vi signalera att sverigedemokratisk politik handlar om handlingskraft och om konkreta förslag. Vi pratar inte om att ta bort pensionärsskatten någon gång i framtiden - vi vill göra det nu, säger Martin Kinnunen, pressekreterare.

Partiet lanserar samtidigt en grafisk profil där de använder hela färgskalan för att, enligt SD, visa att det varken tillhör höger- eller vänsterblocket.

– Vi står någonstans i mitten, säger Kinnunen.

Kristdemokraterna fokuserar på jämställdhet, skola, jobb och vård på sina. Partiledare Göran Hägglund frontar på tre av partiets sex affischer.

”Återkoppla till filmerna”

Socialdemokraterna satsar på valfrågorna skolan, jobben, vården och omsorgen på sina valaffischer.

– Vi vill in och prata om det som svenska folket är viktigaste i det här kommande riksdagsvalet, säger Jan Larsson, partiets valledare.

Den som tittar extra noga kan känna igen fler än bara S-ledaren Stefan Löfven och Magdalena Andersson, ekonomiskpolitisk talesperson, på bilderna.

– Vi vill återkoppla till filmerna som vi nu kör i tv-reklamen. Vi vill inte bara påminna om områdena som vi tycker är viktiga utan också få folk att minnas det de har sett på tv kvällen innan. Boosta med lite extra känsla. Annars är det svårt med den här typen av affischer att ha några djupblodade budskap, säger Larsson.

Partier fortsätter att köra tv-reklamen med en man som tar hand om en äldre kvinna och en flicka som går i skolan fram till valdagen på TV4.

– Det kommer finnas många andra chanser i valrörelsen att kunna gå ner mer i detalj och svara på frågor.

Natten till fredag är det tillåtet att börja affischera. Både M och S ska smälla upp 50 000 var runt om i landet.

– Helt plötsligt blir det valrörelse på riktigt, säger Jan Larsson.

Publisert:

Ämnen i artikeln