IS har utfört ny massaker i Irak

1 av 2
NYHETER

Terrorgruppen IS har dödat 80 män och kidnappat 100 kvinnor från en yazidisk by i norra Irak, uppger CNN.

Den militanta terrorgruppen IS, tidigare ISIS, har attackerat byn Kojo i närheten av Sinjar, uppger CNN och hänvisar uppgifter från den kurdiska regionala regeringen samt yazidiska ledare.

Minst 80 män ska ha dödats i attacken. Samtidigt ska 100 kvinnor kidnappats från byn Kojo och förts till staden Mosul och andra ställen.

Enligt norska VG, som hänvisar till uppgifter från hjälporganisationen Yazidi Solidarity and Fraternity League, har IS inlett ett massmord på invånarna i byn Kojo.

Invånarna, som alla tillhör minoritetsgruppen yazidier, ska ha fått fram till i dag på sig att konvertera till islam. Under fredagen började IS döda män medan kvinnor och barn fördes till byn Tel Afar.

Hizbollah: Ett växande monster

I början av augusti jagade IS-styrkor iväg tusentals yazidier från norra Irak. Många tog sin flykt till Sinjarberget där de omringades av IS. Överlevande har berättat om massavrättningar och svält.

Terrorgruppens framfart har mötts med avsky runt om i världen. USA har genomfört flygangrepp mot IS-mål och flera EU-länder överväger att ge kurdiska styrkor i Irak, som kämpar mot IS, vapen.

I en intervju med nyhetsbyrån Reuters uttrycker den shiamuslimska organisationen Hizbollah fruktan för att IS ska ta över hela Mellanöstern.

Ledaren Sayyed Hassan Nasrallah kallar IS för ett "växande monster" utgör ett hot mot bland annat Jordanien, Saudiarabien Kuwait och Libanon.

Organisationen, som verkar i Libanon, säger sig vara beredda att strida mot Is om de närmar sig landet.

Hizbollah är terrorstämplade av bland annat USA och Storbritannien.