Expert: ”Är ett scenario från 20-talets Chicago”

NYHETER

Kriminologen Jerzy Sarnecki ser våldet trappas upp

1 av 3

Kriminologen Jerzy Sarnecki är bedrövad.

Den brutala dödsskjutningen i Göteborg kan vara den mest våldsamma vi sett i Sverige.

– Det är ett scenario från 20-talets Chicago, det klassiska gangstermordet, säger kriminologen Jerzy Sarnecki.

Foto: Kriminologen Jerzy Sarnecki.

Två personer är ihjälskjutna och åtta skottskadade. Nedmejade av maskerade män med automatvapen inne på en restaurang på Vårväderstorget.

Kriminologiprofessorn Jerzy Sarnecki ser skjutningen som ovanligt brutal och hänsynslös.

– Helt spontant blir jag bedrövad och tänker på just scenariot män i bil med automatvapen som går till en restaurang och skjuter mot de människor som sitter där. Det är ett scenario från 20-talets Chicago, det klassiska gangstermordet, säger han.

Krig

Gängkriminalitet har varit ett problem i flera år och sedan 2013 har en myndighetsgemensam satsning i Västra Götaland lett till runt 200 vapenbeslag. Jerzy Sarnecki är övertygad att skjutningen hör ihop med det dödliga krig som pågår mellan kriminella gäng.

– Det hör nästan säkert till en serie av mord som förekommit under en lång tid. Det är en ny tendens som är mycket oroande, säger Jerzy Sarnecki.

Vilka kan ligga bakom det här dådet?

– Det kan man inte veta i det här stadiet, men man kan spekulera friskt. Då känns det som en uppenbar del av uppgörelser i kriminella kretsar i västra Sverige, men också i Stockholm och Malmö. Ytterligare ett brott, och ytterligare ett steg mer hänsynslöst.

Våldsvåg

Jerzy Sarnecki har inte sett sett något liknande i Sverige. Fallen han tänker närmast på är Mattias Flinks massmord i Falun och Stureplansmorden, som båda inträffade 1994.

Skillnaden är att detta ser ut att vara ett kallt överlagt och samtidigt utan hänsyn till att oskyldiga skadas eller dödas.

– Det är annorlunda nu eftersom de tidigare fallen var en slags allmän hämnd. Här är det troligen så att man skjuter mot vissa speciella personer men helt utan tanke på "collateral damage".

"Varumärkesdeklaration"

Men varför gå in med automatvapen i en lokal full med människor och inte bara skjuta dem i en mörk gränd?

Jerzy Sarnecki ser tre skäl.

– Det ena är att man vill visa den totala hänsynslösheten eftersom det passar ens image, ett slags varumärkesdeklaration. Det andra är att man är otålig och vill få det gjort fort. Det tredje skälet är att man uppfattar att man inte kommer åt dem på ett annat sätt.

Jämför med trippelmordet

Han ser kopplingar mellan skjutningen och trippelmordet i Uddevalla för några veckor sedan. På grund av den geografiska närheten och för att båda morden bryter mot de "regler" som gäller bland kriminella.

– Vi har inte alla fakta på bordet, men intrycket av Uddevallahändelsen är att det eskalerat från att män dödar män – det som är hederskodexen. I Uddevalla dör även en ung tjej och som man kan tolka det dör hon bara för att hon är vittne till den episoden, säger Jerzy Sarnecki.

"Våld föder våld"

Om polisens arbetsgång fungerar som den ska tror Jerzy Sarnecki att polisens underrättelsetjänst, KUT, redan har kartlagt personer som kan vara inblandade.

– Det är inte dåliga förutsättningar för att det blir uppklarat. Men det omedelbara och nödvändiga är att gripa de skyldiga för att de inte ska göra mer skada.

Han blir inte förvånad om skjutningen svaras av brutala hämndaktioner.

– Våld föder våld, det är inget som en poet bara hittat på, säger han.

Men det långsiktiga problemet är svårare att lösa.

– Det är unga män med en oerhörd förakt för människoliv som står så fruktansvärt långt utanför det vanliga samhället. Det löser inte polisen på en kvart, säger Jerzy Sarnecki.

ARTIKELN HANDLAR OM