Flera tatueringsfärger förbjuds

1 av 4
NYHETER

De innehåller cancerframkallande ämnen, tungmetaller och arsenik.

Nu plockas 20 tatueringsfärger bort från den svenska marknaden.

– Ett väldigt nedslående resultat, säger Magnus Crona på Läkemedelsverket.

Av 29 tatueringsfärger blev bara två godkända när Läkemedelsverket lät analysera innehållet. 15 hade höga halter av förbjudna ämnen som arsenik, barium och bly. Sex innehöll aromatiska aminer som kan ge cancer, skada arvsmassan, orsaka sterilitet och framkalla allergier.

– Det är ett väldigt nedslående resultat. Det var några produkter med märkningsbrister som korrigerades men det var ändå 20 produkter som togs bort, säger Magnus Crona, utredare på enheten för kosmetiska produkter på Läkemedelsverket.

Alla utom två färger bröt mot märkningsreglerna, men detta rättades till av sju av återförsäljarna.

"Har tagit bort den"

En av färgerna som förbjuds heter True Gold från det kända märket Eternal Ink. Färgen innehöll fyra aromatiska aminer och 84 gånger för hög halt av tungmetallen barium.

Läkemedelsverkets kontroll gjordes hos återförsäljaren East Street Tattoo i Stockholm, som nu slutat sälja färgen.

– Den fick nedslag, vi har tagit bort den från sortimentet och vi har pratat med tillverkaren. Färgen i sig har gått igenom den europeiska kontrollen men de säger att det har att göra med en produktionsmiss. Vi har ringt runt till de vi sålt till och informerat om att de bör ta bort den, säger Isak som är tatuerare sedan 25 år och företagets produktansvarige.

Eternal Ink har många färger. Litar ni på dem i fortsättningen?

– Ja, det kan jag nog säga att jag gör. Självklart tar vi det på allvar men vi har ändå förtroende för leverantören och kan bara beklaga att en sån miss har skett, säger Isak.

"Fruktansvärd marknad"

Isak tycker att man som tatueringskund inte ska behöva vara orolig.

Men något han verkligen vill varna för är att handla färg på köp- och säljsajter på nätet. Nio av de nu förbjudna färgerna såldes av företag på Tradera.

– Det är fruktansvärd marknad. Det ska man absolut inte göra. 99,9 procent av det som säljs där är piratkopierade färger, säger Isak.

Missuppfattning

Det finns runt 1 600 tatueringsfärger i Läkemedelsverkets register över de som säljs i Sverige. Enligt Magnus Crona tar tatuerare för givet att färgerna är testade.

Men det är tillverkarens ansvar att se till att de inte innehåller förbjudna ämnen. Återförsäljare får inte sälja färger med förbjudna ämnen och tatuerarna får inte använda den.

Myndigheten utför bara stickprover.

– En del missuppfattar det som att anmälan betyder att de är kontrollerade. Men företaget måste kolla upp att tillverkaren kan visa upp ett analysprotokoll, säger Magnus Crona.

Frågan många ställer sig är hur många färger som skulle förbjudas om alla analyserades.

– Förmodligen skulle det vara ganska många. Vår förhoppning är att företagen ska få bättre kunskap om reglerna och bli bättre på att kontrollera sina produkter. Det är också viktigt att konsumenterna är medvetna om problemet och ställer frågor om färgerna och hygienen, säger Magnus Crona.

Billigast är sämst

Branschorganisationen Sveriges registrerade tatuerare (SRT) representerar ett hundratal av landets runt 3 000–4 000 öppet verksamma tatuerare.

Föreningens ordförande Jens Bergström är inte förvånad över resultatet, och menar att det framför allt är billiga asiatiska färger som brister.

– När man köper det billigast möjliga så får man det sämsta möjliga, säger han till TT.

Fotnot: Färgerna Cheyenne Ink Sensored black och Silverback Ink XXX black uppfyllde det som granskades.

Företagen som säljer färgerna Atomic traffic red, Bella pigment BPC 301 Pure black, Killer black premium quality tattoo ink light shading, LCN Permanent make-up colour eyebrows lava brown, Panthera XP tattoo ink XX tribal black, Permanent pigment U50 toffy och Sacred color tattoo ink light grey rättade frivilligt till brister i innehållsdeklarationen.

ARTIKELN HANDLAR OM