Kungen bekymrad över konflikten med Saudiarabien – erbjuder sin hjälp

Träffar utrikesminister Margot Wallström på måndag

Sveriges allt sämre relationer med Saudiarabien oroar kungen.

Nu erbjuder han sin hjälp för att vända utvecklingen.

”Som Sveriges statschef vill kungen självklart bidra till att finna en lösning i den uppkomna situationen”, skriver hovet i ett uttalande.

Sedan utrikesminister Margot Wallströms uttalanden om saudiska kvinnors rättigheter och spöstraffet mot människorättsaktivisten Rafi Badawi tidigare i år har relationerna mellan Sverige och Saudiarabien vecka för vecka blivit allt sämre.

Bland annat har Saudiarabien kallat hem sin ambassadör från Stockholm och beslutat att tills vidare inte utfärda nya arbetsvisa för svenska medborgare.

Under ett möte med Margot Wallström och näringsminister Mikael Damberg på torsdagskvällen vittnade flera näringslivsföreträdare om att det bland svenska exportföretag finns en oro över den allt djupare krisen mellan Sverige och Saudiarabien.

”Viktigt med goda relationer”

Nu uttrycker även kungen sin oro över situationen.

– Det är självklart att statschefen följer händelseutvecklingen och är bekymrad över det uppkomna läget, säger hovets informationschef Margareta Thorgren.

Enligt ett uttalande från hovet hoppas kungen kunna hjälpa till att lösa situationen.

"Kungen är bekymrad över de senaste dagarnas händelseutveckling och tycker det är viktigt att ha en bra dialog och goda relationer länder emellan. Som Sveriges statschef vill kungen självklart bidra till att finna en lösning i den uppkomna situationen. Det förs en dialog mellan statschefen och regeringen”, står det i uttalandet.

Möte med Wallström

Redan på måndag ska kungen träffa utrikesminister Margot Wallström.

– Måndagens möte blir extra aktuellt nu, men det är inte bokat på grund av de här händelserna. Det är inbokat sedan tidigare eftersom regeringen kontinuerligt informerar kungen om det som är viktigt för Sverige, säger Margareta Thorgren.

När kung Carl Gustaf besökte Saudiarabien 2011 fick han kritik för att han hyllade landets dåvarande kung Abdullah genom att tilldela honom en scoututmärkelse.

Publisert: