Ukrainas bevis: Film som visar luftvärnssystem

Reporter: Niklas Eriksson, Olof Svensson, Anna Lindberg

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 12

Ukraina säger sig ha starka bevis på att Ryssland försett separatister med luftvärnssystem av typen BUK.

På en inspelning ska en separatist diskutera leveransen med en högt uppsatt rysk officer, rapporterar Kiev Post.

– Vi tror att det här är samma BUK-system som sköt mot planet från Amsterdam till Kuala Lumpur, säger inrikesminister Arsen Avakov.

Luftvärnssystemet BUK har pekats ut som det som användes för att skjuta ner Malaysia Airlines Boeing 777 i östra Ukraina.

Ukrainska myndigheter säger att det finns bilder som visar hur ett luftvärnssystem av den modellen rullas in i den rebellkontrollerade staden Torez i östra Ukraina – bara två timmar innan kraschen, enligt Daily Mail.

Ukrainska myndigheter har släppt vad de uppger är en video som spelats in på fredagsmorgonen klockan 04.50 – ett knappt dygn efter att planet störtade, skriver norska Verdens Gang.

Två robotar saknas

Enligt myndigheterna visar bilderna hur ett BUK-system körs genom byn Krasnodon i östra Ukraina mot gränsen till Ryssland.

Anton Gerashchenko, vid landets inrikesdepartement, säger att på filmen syns att två robotar saknas, och att ”det inte är svårt att gissa varför”.

– Det var de här missilerna som tog livet av närmare 300 oskyldiga passagerare på det ödesdigra malaysiska Boeing-planet, säger han enligt The Guardian.

Enligt inrikesminister Arsen Avakov är filmen ett bevis för att de skyldiga till de 298 passagerarnas död försöker dölja sitt brott, står det på den ukrainska myndighetssajten.

– Det går inte. Ukrainas säkerhetstjänst och inrikesdepartement har samlat in och fortsätter att samla i fakta och odiskutabla bevis för att de som ligger bakom tragedin kommer från terrororganisationen Folkrepubliken Donetsk och Putins Ryssland, säger Arsen Avakov enligt ett uttalande på hemsidan.

Inspelning sägs bevis ryskt inblandning

Senare släpptes ytterligare material - som sägs bevisa att missilen förs in från Ryssland till Ukraina. På en inspelning mellan en oidentifierad rebell och en högt uppsatt rysk officer diskuteras leveransen av missilen som ska ha korsat gränsen klockan 01 den 17 juli. Drygt ett halvt dygn innan planet sköts ner.

Missilen ska ha fraktats fraktats vidare till Donetsk och anlänt klockan 09 på morgonen. Senare fördes den vidare till Pervomaisk.

– Vi analyserar det här och annan information. Vi tror att det här är samma BUK-system som sköt mot planet från Amsterdam till Kuala Lumpur, säger inrikesminister Arsen Avakov till tidningen.

Här är diskussionen enligt Kiev Post:

– Var ska vi ställa den här skönheten, säger den oidentifierade rebellen, enligt Kiev Post.

– Vilken? Den här?, svarar den ryska officeren Sergei Nikolaevich Petrovskiy.

– Ja, den jag har fört hit. Jag är redan i Donetsk.

– Är det den jag tänker på? B...M.

– Ja, ja, ja. BUK, BUK.

– Är den på ett fordon?

– Ja det är den. Vi måste lasta av den någonstans för att gömma den.

– Göm den inte någonstans. Hon ska dit nu.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov tillbakavisar anklagelserna och säger till CNN att det inte har kommit något sant ord från Kiev de senaste månaderna.

Kan ha misstagits för transportplan

Nu spekuleras det i att separatisterna har skjutit ner det civila flygplanet av misstag.

Doktor Igor Sutyagin, vid den brittiska tankesmedjan Royal united services institute, säger att han tror att separatisterna har misstagit MH17 för ett transportflygplan.

– Det finns en ukrainsk armébrigad som stängts in mot den ryska gränsen av separatister, säger han enligt Daily Mail.

Han menar att MH17 har skjutits ner i ett försök att stoppa en leverans av förnödenheter till den brigaden.

– De är instängda från tre håll och bakom dem finns den ryska gränsen, de kommer inte ut. Ukraina försöker skicka materiel till dem med flygplan, säger Igor Sutyagin, enligt Daily Mail.

Proryska separatister uppges ha erkänt

Hans teori stöds delvis av ett ljudklipp som den ukrainska underrättelsetjänsten släppte kort efter att kraschen blev känd. I inspelningen uppger de ukrainska myndigheterna att proryska separatister diskuterar sin nerskjutning av ett passagerarflygplan, rapporterar flera internationella medier.

Uppgifterna som är publicerade på en myndighetssida är ännu inte bekräftade av oberoende källor.

– I korta ordalag, det var ett passagerarflygplan med 100 procent civila ombord, säger en person som identifieras som ”Majoren” enligt den ukrainska underrättelsetjänsten.

Publicerad: