Miljardärsarvingen utreds för ytterligare försvinnande

Miljardärssonen Robert Durst, 71, hålls häktad i väntan på ställas inför rätta för mord i Los Angeles.

Samtidigt kopplas han ihop med ytterligare ett försvinnande.

18-åriga Lynne Schulze har varit spårlöst borta sedan 1971.

Filmen som byggde Robert Dursts liv dömdes ut som icke-trovärdig. Nu fortsätter historien om miljardärsarvingen som kastades ut ur familjens fastighetsföretag, som äger stora delar av Manhattan, på grund av misstankarna om hans delaktighet i hustrun Kathleen McCormacks försvinnande 1982.

71-årige Durst ska ställas inför rätta i Los Angeles, misstänkt för mordet på sin vän Susan Berman, 55, som hittades död under julen år 2000. I dokumentärserien ”The Jinx” som sänds på HBO visades ett brev som antyder att han varit delaktig i hennes död. Ett knappt dygn innan avsnittet sändes i USA greps han av polisen i New Orleans misstänkt för vapenbrott där det under måndagen beslutades att han skulle hållas fortsatt häktad, skriver Reuters.

Koder till pengatransaktioner

I hotellrummet där han bodde under ett alias hittades stora summor pengar, marijuana och ett laddat vapen. Dessutom upptäckte polisen lappar med koder på. Uppgifter Robert Durst själv sagt var till för att spåra pengatransaktioner.

Det befarades då att han planerade att fly landet eftersom polisen hittade bland annat en karta uppslagen på Louisiana och Kuba, avancerade förklädnader.

Durst hade en latexmask i hudfärg med hår.

– Det här var inte någon halloween-mask. Det var en förklädnad som sträckte sig ner till bröstet, säger Mark Burton vid åklagarmyndigheten i New Orleans till AP.

Och det är ett av skälen till att han nu inte friges mot borgen i väntan på förhandlingarna i Los Angeles, skriver Reuters.

Domare Harry Cantrell höll honom fortsatt häktad på grund av flyktrisken och för att han bedöms kunna vara en fara för andra.

Miljardärssonen, som har erkänt att han styckat sin granne Morris Black i Galveston i Texas 2001 men friades från mord eftersom han hävdade självförsvar, dras nu in i ytterligare ett kallt fall.

Kopplas till ytterligare försvinnande

Polisen i Middlebury i Vermont utreder honom i samband med det 44 år gamla försvinnandet av studenten Lynne Schulze, 18. Under den tid då hon spårlöst försvann drev Robert Durst en hälsokostaffär i staden, skriver Reuters.

”Vi har varit medvetna om den här kopplingen i flera år och har arbetat med flera andra myndigheter i utredningen av det här spåret” uppger Middlebury-polisen i ett uttalande, skriver Reuters.

HBO-serien ”The Jinx” avslutas med en numera omdebatterad inspelning där Durst hörs säga:

”Vad har jag gjort? Jag dödade dem alla förstås”.

Seriens skapare har tvingats försvara hur inspelningen har använts och det råder oklarheter när den är gjord.

När det blev känt att Robert Durst gripits igen släppte hans familj, som han inte har någon kontakt med, ett uttalande:

"Vi hoppas att han får stå till svars för allt han gjort", sa hans bror.

Ryan Gosling och Kirsten Dunst i ”All good things”.
Ryan Gosling och Kirsten Dunst i ”All good things”.

FAMILJEFÖRETAGET DELÄGARE I FREEDOM TOWER FLYDDE FRÅN POLIS DOKUMENTÄRSERIEN

1943 Robert Durst föds den 12 april som son till fastighetsmogulen Seymour Durst, arvtagaren till ett mångmiljardimperium med fastigheter över hela Manhattan. Bland annat har familje­företaget Durst Organization köpt in sig i Freedom tower.

1950 Uppges ha bevittnat sin mors självmord när hon hoppar från ­taket på familjens hem i Scarsdale. Robert är då sju år gammal. I ­dokumentären förnekar han att han sett fallet, men säger att han sett henne stå på taket.

1973 Gifter sig med Kathleen McCormack som han uppvaktat under en tid och parets romans beskrivs som intensiv och lycklig.

1982 Kathleen Durst, tidigare McCormack, försvinner och fallet är ännu ouppklarat.

1990 Roberts bror Douglas utses till den som ska ta över familjeföretaget, vilket skapar en spricka mellan bröderna.

2000 Journalisten Susan Berman hittas på julafton död i sitt hem, ihjälskjuten på nära håll i vad som ser ut som en ren avrättning. Hon var vän med både Robert och Kathleen, och försvarade Robert ­efter fruns försvinnande. Susan agerade närmast som Roberts tales­person när anklagelser riktades mot honom.

2001 Durst grips i Galveston, ­Texas, efter att hans granne och vän Morris Blacks styckade kropp hittats i en flod. Durst flyr sedan efter att ha släppts fri via borgenssumma, men grips åter i november.

2003 I rättegången mot Durst frias han för mordet efter att ha hävdat självförsvar, men döms för att ha dumpat kroppen och för att han flytt. Domen blir fem års ­fängelse.

2005 Blir villkorligt frigiven, men när han besöker mordplatsen i dec­ember har han brutit mot villkoren och döms att avtjäna återstoden av straffet bakom galler.

2006 Släpps fri från fängelset den 1 mars.

2010 Filmen ”All good things” med ­Ryan Gosling och Kirsten Dunst har premiär. Den är baserad på Dursts osannolika liv och sågas av kritiker som icke trovärdig.

2014 Robert Durst grips och fälls för att ha u­rinerat på en hylla med godis i ett snabbköp i Houston. Han får betala 500 dollar i böter.

2015 Innan sista avsnittet av HBO-dokumentären, ”The jinx: The life and deaths of Robert Durst”, om hans liv har sänts grips Durst, ­misstänkt för mord.

Publisert: