Storinsamling till minne av Hugo

1 av 2 | Foto: Hugo blev bara tre år. Till minne av deras gemensamma födelsedag startade hans pappa Magnus Törnqvist en insamling till Min stora dag – för att uppfylla andra barns drömmar.
Människor över hela världen samlade ihop 232 000 kronor.
NYHETER

Hugo blev bara tre år.

Till minne av deras gemensamma födelsedag startade hans pappa Magnus Törnqvist en insamling till Min stora dag – för att uppfylla andra barns drömmar.

Människor över hela världen samlade ihop 232 000 kronor.

– Det är så sjukt stort, säger Magnus.

Hugo från Karlskrona kämpade mot alla odds. Han bar på den obotliga hudsjukdomen EB, junktional epidermolysis bullosa herlitz, som är genetisk och gör huden väldigt skör. Minsta lilla stöt, skav eller tryck skapade blåsor och lämnade sår som liknar tredje gradens brännskada.

De kallas fjärilsbarn. Deras hud är lika känslig som en fjärils vingar.

Läkarna gav Hugo mellan sex och åtta månader.

Han fick tre år, två månader och tre dagar.

– Det är tomt. Jag brukar säga att jag inte saknar sjukdomen men jag saknar honom. Det var så otroligt mycket bus i den grabben, även i det onda, säger hans pappa Magnus Törnqvist.

Fyllde år samma dag

Den åttonde mars skulle Hugo ha fyllt fyra år. Magnus blev 34 år.

– Jag kände inte att det var så mycket att fira min födelsedag. Jag tänkte att man kunde dra ihop något litet till hans födelsedag så att något annat barn kan få sina drömmar i uppfyllelse, säger Magnus.

Han startade en insamling till minne av Hugo för att skänka till insamlingsorganisationen Min stora dag, som hjälper sjuka barns drömmar att bli verklighet.

Hugos familj försökte i samma anda att göra allt för Hugo.

– Vi försökte göra det bästa av varje dag. Vi gjorde mycket äventyr ihop. Som att åka lastbil och köra grävmaskin. Vi åkte tåg. Det var rätt mycket som vi hann med i alla fall.

”Mest osjälviska jag hört”

Magnus skrev ett inlägg på Facebook om insamlingen och hade satt upp ett mål på 5000 kronor.

– Men jag satsade på det dubbla. Det hade varit häftigt. Redan första dygnet kom det in 55 000 kronor.

En vecka senare vid midnatt på Hugos födelsedag avslutades insamlingen. Då hade folk satt in 232 632 kronor.

Vänliga själar från hela landet hade skänkt. Även människor i Australien och Norge.

– Det är sjukt stort. Jag har inte riktigt förstått det än.

I veckan lämnade Magnus över checken till Min stora dags generalsekreterare Helene Benno.

– Vi var alldeles omtumlade. Vi visste att han gjorde insamlingen men jag måste säga att det här är det mest osjälviska jag hört talas om.

Helene Benno har tagit emot en hel del checkar under åren men det här mötet tog tag i henne på ett sätt som inget annat gjort.

– Det här är enda gången jag kände att jag började gråta. Jag blev så chockad och tagen. Att någon gör något så osjälviskt och med tanke på andra barn. Magnus är en sådan fantastisk person, väldigt inkännande. Den kärlek han utstrålar när han pratar om Hugo går rakt in i hjärtat. Vi gör det han försökte göra för Hugo. Att göra varje dag till någonting speciellt, säger Helene Benno.

Fortsätter i Hugos anda

”Min stora dag” är baserat på barnens individuella drömmar. Det kan vara att spela gitarr med sin största idol, flyga helikopter eller ha pannkakskalas med Pippi Långstrump.

– Det här betyder att ännu fler barn kan få det viktiga avbrottet i en vardag som annars handlar om mediciner och behandlingar, säger Benno.

Min stora dag har nu även skapat möjligheten att fortsätta skänka pengar i Hugos namn på deras sajt.

– Magnus kommer att fortsätta se resultat av den här insamlingen, länge.

Den elfte maj är det ett år sedan Hugo gick bort. Magnus har vidareutbildat sig till svetsare inom järnväg och hoppas komma tillbaka till en normal vardag.

Hur går livet vidare utan Hugo?

– Jag tar en dag i taget, som vanligt, och försöker att göra det bästa av den.

Du försöker fortfarande att göra det bästa av varje dag?

– Ja, och skratta mycket, helst varje dag och sen bara tänka på de bra minnena.

ARTIKELN HANDLAR OM