Samsungs nya samarbete med svenska möbeljätten

1 av 2
NYHETER

BARCELONA. Två nya Samsunglurar ska ta upp kampen med Apples Iphones.

Snabbare, snyggare, smartare och med bättre kamera.

De laddas trådlös och det ska bli enklare att göra genom ett samarbete med Ikea.

Samsung lanserade två nya toppmobiler på söndagskvällen. Galaxy S6 och Galaxy S6 Edge.

Formatmässigt är de lika stora. Med 5,1-tums skärmar. Men för första gången är det inte en löstagbar plastbaksida på mobilerna. Utan de är av så kallade ”unibody”-modell med inbyggt batteri. Galaxy S6 Edge har dessutom en välvd skärm som går ned på båda sidorna om mobilen. Mycket snyggt.

Apple, Htc, Sony, med flera har sedan länge använt inbyggda batterier. Men Samsung har hållit emot, tills nu. Men det är inte bara inbyggda batterier i den nya mobilerna.

Både Galaxy S6 och S6 Edge har och inbyggd trådlös laddning. Det är bara att lägga mobilen ovanpå laddning och så sköter det sig automatiskt.

Dessutom använder Samsung en ny batteriteknik som ger längre drifttider. Men kanske framför allt har de nya Galaxymodellerna stöd för snabbladdning. Tio minuters laddning ger fyra timmars drifttid. Den trådlösa laddningen har också lett till ett samarbete mellan Samsung och Ikea. Möbeljätten kommer att bygga in stöd för trådlös laddning i flera av sina produkter.

Slår de Iphone?

Apple har haft ett övertag i hastighet sedan Iphone 5S kom ut. Då började man använda 64-bitarsprocessorer och skrev om operativsystemet för att utnyttja möjligheterna till bättre fart. För några månaders kom Google med en 64-bitarsversion av Android. Och nu kommer Galaxy S6-modellerna med fullt stöd för 64 bitar.

De är klart snabbare. Men frågan är om de slår Iphone 6-modellerna. Med det så kallade benchmarkprogrammet Geekbench som jämförelse när inte Galaxy S6 Edge upp i samma prestanda som en Iphone 6. Iphone 6 får 1612 mot Galaxys 1481 när jag testar.

Men kameran verkar Samsung har lyckats väldigt bra med. Resultaten av de testbilder jag tog är bättre än bilder tagna med en Iphone 6 Plus vid samma tillfälle. Den är enkel att använda och tar väldigt bra bilder i dåliga ljusförhållanden.

Kampen tätnar

Mobila betalningar är i ropet och Apple har haft stora framgångar med sin lösning Apple Pay i USA. Men nu kommer Samsung med, japp Samsung Pay, och hävdar att den lösningen ska göra det möjligt att använda mobila betalningar på fler ställen. Mastercard är med när den ska lanseras i USA och i Korea i sommar. Men i Sverige lär vi få vänta på båda dessa varianter åtminstone till hösten, kanske längre.

När Samsung släppte S5 i fjol kändes den som en raden. Lite bättre, lite snabbare. Men Galaxy S6 och inte minst Galaxy S6 Edge känns nya och fräscha med bra nya tekniska lösningar.

Nu finns det åtminstone två bra alternativ från Samsung i matchen mot Apple.

ARTIKELN HANDLAR OM

Samsung

Ikea

Pryltester