”Vi jobbar inte med sjalen, vi jobbar med hjärtat”

NYHETER

Sagal, 20, vägrar ta av sig sin sjal

Foto: Sagal Barre, 20, är upprörd över att 16 av 20 kommuner erbjuder slöjfri vård.

Att bära slöja inom vården påverkar inte arbetet över huvud taget, säger Sagal Barre, 20, som är upprörd över att 16 av 20 kommuner erbjuder slöjfri vård.

– Skulle en chef be mig ta av mig min sjal när jag besöker vissa patienter skulle jag gå därifrån. Jag är hellre utan jobb än tar av mig sjalen, säger hon.

Aftonbladets avslöjande att flera kommuner kan tillgodose önskemålet att inte bli vårdad av en person som bär slöja väcker känslor. Sagal Barre, 20, tycker att det är fruktansvärt. Hon säger att personer med slöja har samma rätt att finnas överallt i samhället som andra.

– Det är som att säga att personer som är högerhänta eller har långt hår inte är välkomna att jobba inom vården. Det är så fel.

”Jobbar inte med sjalen”

Sagal Barre bär sjal av religiösa skäl och säger att den inte påverkar arbetet över huvud taget. Hon har jobbat och haft praktik på flera olika arbetsplatser inom äldreomsorgen.

– Vi jobbar inte med sjalen, vi jobbar med hjärtat. Och vi följer samma regler och rutiner som alla andra.

Om religionen hade sagt att de inte fick tvätta sina händer hade hon haft förståelse för om någon inte ville bli vårdad av slöjbärare, men slöjan stör inte hygienen.

– Vi har en uniform som vi brukar använda och sjalen går att stoppa in i skjortan. Den stör inte alls.

”Hellre arbetslös”

Hon ska ta studenten från vårdprogrammet i vår och säger att hon sett fram emot en framtid inom vården. Men om hennes kommande chefer skulle förbjuda henne att bära slöja på grund av att vissa patienter inte vill det skulle hon hellre vara arbetslös.

– Jag tar inte av mig sjalen. Jag är hellre utan arbete.

Som tur är har ingen chef hittills sagt det till henne. Hon har heller inte mött någon inom vården som ansett att hon borde ta av sig slöjan.

– Jag har som tur är bara hört att jag har en väldigt fin sjal och att jag är vacker i den, säger Sagal Barre.

ARTIKELN HANDLAR OM

Hemtjänst