Mänsklig sköld skyddade synagogan i Stockholm

En mur av människor skyddade symboliskt Stockholms Stora synagoga på fredagen. En manifestation över religionsgränserna för allas lika värde.

– Vi vägrar hata, sade statsminister Stefan Löfven i ett laddat tal innan han som en av flera hundra gjorde sig till mänsklig sköld.

Aktionen i Stockholm var inspirerad av "fredens ring" i Oslo förra helgen till stöd för judarna efter terrordådet i Köpenhamn. Bakom arrangemanget stod nätverket Gränslöst mänskligt, med bland andra organisationerna Unga muslimer mot antisemitism och främlingsfientlighet och Unga romer.

På Raoul Wallenbergs torg alldeles invid samlades kanske upp mot tusen människor för att visa sin solidaritet med det som judar – ännu 2015 – utsätts för i Sverige och omvärlden.

– Ur vårt perspektiv, som judar, är det väldigt viktigt att vi känner att vi inte är ensamma, sade Petra Kahn Nord, generalsekreterare i Judiska ungdomsförbundet, till TT före sitt tal.

Mång starka ord

Efter att ha lyssnat på Emir Selimi från Unga romer och Siavosh Derakhti, en ung muslim från Malmö som grundat Unga mot antisemitism och främlingsfientlighet, samt Stefan Löfven konstaterade Petra Kahn Nord inför alla som ställt upp:

– Det här är det allra vackraste och finaste jag har varit med om i mitt liv.

Initiativtagaren Gul Alci manade till en tyst minut för den 37-årige Dan Uzan som terroristen i Köpenhamn sköt ihjäl utanför en synagoga där.

– Jag är muslim. I dag är vi här för judarna, sade hon.

Måste följas upp

En av de första på plats på torget var Emerich Roth, överlevare från flera nazistiska koncentrationsläger, känd föreläsare om Förintelsen, ständigt aktiv i kampen mot rasism.

– Jag är obotlig optimist och hoppas att det blir allvar den här gången, att det inte rinner ut i sanden som det oftast brukar göra. Plötsligt händer hemska saker, människor reagerar – och det är bra – men det blir ingen uppföljning, säger han till TT.

Hans hopp ligger just i att det här initiativet går över alla religionsgränser.

Efter att ha varit med om att bilda en mänsklig mur runt synagogan utesluter inte Stefan Löfven att manifestationen kan bli en vändpunkt.

Vad talar för att detta blir något mer permanent?

– Det är upp till oss alla och inte minst politiskt. Därför satsar regeringen mer på information och utbildningsinsatser så att vi håller igång den här dialogen.

TT

Publisert: