Hovrätten river upp dom om mordförsök

avTord Westlund

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: Privat
Hasse Löf misshandlades brutalt utanför Gävle sjukhus.

Trebarnspappan Hasse Löf,49, överfölls och slogs helt oprovocerat medvetslös av en främmande 22-åring utanför Gävle sjukhus. 

22-åringen åtalades för mordförsök men friades helt av Gävle tingsrätt som ansåg att han på grund av sitt psykotiska tillstånd inte haft uppsåt att döda.

Nu river hovrätten upp domen och dömer 23-åringen till fortsatt rättspsykiatrisk vård för mordförsök.

22-åringen – som var på rymmen från rättspsykiatriska kliniken i Huddinge  efter en tidigare dom  – kom utrusande från akuten i Gävle och överföll Hasse som råkat promenera i hans väg.

Hasse blev livsfarligt skadad men överlede tack vare närheten till sjukhuset där han vårdades under en månad.

Gävle tingsrätts friande dom upprörde poliser och rättsexperter.

– Vilken människa som helst inser att tingsrättens friande dom är orimlig. Jag är helt övertygad om att hovrätten korrigerar domen, sa psykiatern Ulf Åsgård, expert på gärningsmannaprofiler till Aftonbladet efter den friande domen.

”Skönt att han döms”

Nu visar det sig att experten fick rätt.

Hovrätten anser att det funnits en målvetenhet hos 22-åringen när han riktat våldet mot huvudet på Hasse Löf.  Tidigare på dagen hade han sagt till en vän att han måste döda någon. Något som rätten anser visar att målet med överfallet var att Hasse Lööf skulle dö till följd av våldet.

– Skönt att han döms för det han gör. Det är inte bra för rättsystemet om han inte blir dömd. Oavsett om han är sjuk eller inte så har han bevisligen gjort handlingen, säger Hasse Lööf till arbetarbladet.se

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Brott